Stiri si noutati

OMC: Rom?nia continua sa liberalizeze regimul schimburilor comerciale

Continua liberalizare a regimului schimburilor comerciale ale Romaniei duce la imbunatatirea eficientei si competitivitatii economice, se arata intr-un comunicat al Organizatiei Mondiale de Comert (OMC), publicat pe portalul Scoop.co.nz
De la ultima revizuire facuta de OMC in anul 1999, Romania a continuat liberalizarea regimului schimburilor comerciale, acest fapt contribuind la imbunatatirea performantelor economice in ansamblu, pe perioada ultimilor ani. Asistam apoi, la un revigorat program de privatizare, menit a creste eficienta si a atrage mai multe investitii straine, multe inca impiedicate sa patrunda in tara din cauza standardelor regionale, se arata in raportul OMC asupra politicilor si practicilor comerciale ale Romaniei.
Regimul comercial al Romaniei va avea de castigat din reformele tarifare. Evident, reducerea distantei dintre tarifele corelate statutului de "Natiunea cea mai favorizata", dintre tarifele "bound" si "applied", mai ales in cazul produselor agricole, va conduce la o crestere a predictibilitatii regimului. Mai mult, reducerea acestor diferente intre tarife va contribui la diversificarea modelelor geografice comerciale romanesti.
Continuarea procesului de liberalizare a serviciilor va duce la o crestere a eficientei exporturilor, in special prin reducerea costurilor corelate serviciilor financiare, de telefonie si transport.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *