Organismele modificate genetic/OMG/ au inceput sa reprezinte o amenintare si pentru agricultura romaneasca, biodiversitate si aderarea la Uniunea Europeana, a precizat, joi, Maria-Mihaela Antofie, coordonator al proiectului de biosecuritate dezvoltat in Romania de Fondul Global de mediu /GEF/.
Seminarul intitulat "Inspectie si control in domeniul biosecuritatii" organizat joi si vineri la Bucuresti, de UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu) / GEF (Fondul Global de Mediu), in colaborare cu Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, are ca scop educarea si constientizare publicului cu privire la aspectele generale legate de OMG.
Seminarul "Inspectie si control in domeniul biosecuritatii" reprezinta o continuare a actiunii incepute prin seminarul din 30 martie 2005 – "Monitorizarea si implementarea legislatiei in domeniul biosecuritatii – optiuni pentru Romania".
La nivel mondial, exista o campanie sustinuta si ampla a ONG-urilor care se pronunta impotriva OMG. Riscurile pentru mediu se refera si la reducerea biodiversitatii prin inlocuirea speciilor native: plantele de cultura GE care au un avantaj de supravietuire ar putea evada din campurile de cultura, ar putea invada alte ecosisteme si ar putea inlocui alte specii.
Aceasta pierdere a biodiversitatii ar putea diminua sever abilitatea ecosistemelor sau speciilor de a raspunde cu succes la stessuri neaoteptate, cum ar fi uscaciunea sau bolile.
Medicii din intreaga lume au remarcat ca principalele griji referitoare la siguranta alimentelor care contin derivate GE se concentreaza asupra aspectelor care tin de testele analitice existente si bazele de date continand substantele toxice naturale sau nutrientii prezenti in alimentele conventionale.Astfel, ingineria genetica poate afecta in mare masura toxinele, alergenii sau nutrientii din alimente. Folosirea genelor marker care confera rezistenta la antibiotice in unele alimente GE ridica probleme de sanatate.
La nivelul national functioneaza, odata cu aparitia Ordinului 684/2002, Comisia pentru Securitate Biologica din care fac parte si reprezentanti din cadrul Directiei de Protectie si Conservare a Biodiversitatii.
La seminar participa experti internationali din Olanda, Austria, Serbia si Republica Moldova
Posted by
December 20, 2017
OMG – O amenintare pentru agricultura rom?neasca, biodiversitate si aderarea la Uniunea Europeana
Recent Posts
De ce cresc preturile caselor?
Posted by adminRecent Posts
Have something to add? Share it in the comments.