Autoritatea de Control a Guvernului (ACG) a demarat un control la parcul industrial Roman Brasov privind clarificarea modului in care au fost exploatate resursele materiale de catre omul de afaceri Ioan Nicolae prin asociatia "Pro Brasov" care a ajuns sa detina controlul majoritar la Roman Brasov. "A fost o actiune deliberata de scoatere din circuitul de interes public a unei institutii. Exista posibilitatea rezilierii contractului in cazul in care nu au fost respectate clauzele contractuale. Nu stim daca au fost respectate clauzele contractuale?, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa privind infiintarea ACG, ministrul delegat, Cristian David.
Parcul industrial Roman a fost dat in urma cu doi ani spre administrare societatea Pro Roman SA, din care faceau parte mai multi oameni de afaceri, printre care si Ioan Neculaie prin asociatia "Pro Brasov". De altfel, aceasta asociatie detine 80% din actiunile societatii "Pro Roman". Precizam ca asociatia a primit in 2003 prin hotarare de guvern pachetul majoritar de 80% al societatii care administreaza parcul. Decizia Executivului a fost subiectul unui amplu scandal local, motivulo fiind ca nu a fost organizata o licitatie pentru constituirea actionariatului societatii administrator.
?Autoritatea Nationala de Control a vegetat?
Potrivit declaratiilor lui Cristian David, fosta Autoritate Nationala de Control (ANC) a vegetat si nu a facut decat sa insumeze rezultatele Garzii Financiare, ale Autoritatii Nationale a Vamilor, Inspectoratului de Mediu si Muncii, fara sa imbunatateasca calitatea actiunilor acestora. "Fosta ANC si-a directionat activitatea spre controlul excesiv al firmelor private, ignorand sectorul public. Verificarile au fost materializate in sesizari catre Parchet in mai putin de 2% din cele 6.000 de controale?, a declarat ministrul delegat Cristian David.
El a adaugat ca institutia a "excelat" printr-o subordonare excesiva a tuturor autoritatilor de control, aducand mai mult o componenta cantitativa decat calitativa. "Concentrarea de forte nu a fost valorificata. A fost mai mult un exercitiu de imaginatie, decat unul de eficienta impotriva evaziunii fiscale si coruptiei", a afirmat David. Ministrul delegat a apreciat ca fosta Autoritate National? de Control si-a directionat activitatea mai mult pe efecte, si nu pe eradicarea cauzelor concretizate in urmarirea modalitatii de realizare a licitatiilor publice si a procesului de privatizare si post-privatizare. "In doi ani de activitate, ANC nu a valorificat controalele care ar fi putut sa faca cunoscute acte de coruptie semnificative?, a mai spus David.
Control la Apele Romane
Oficialul guvernamental a mai spus ca Autoritatea de Control a Guvernului mai are ca obiective specifice analiza sistemului sanitar, afectat de o cheltuire ineficienta a banilor alocati, si controlul efectuat la Apele Romane, ale caror rezultate detaliate vor fi prezentate in urmatoarele saptamani. Atributiile ANC vor fi preluate de Autoritatea de Control a Guvernului (ACG), o entitate fara personalitate juridica, infiintat? la data de 1 iunie prin ordonanta de urgenta a Guvernului. ACG se va afla in subordinea ministrului delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David. Totodata, ANC a fost desfiintata. "Nu vom minimaliza posibilele fraude de la nivelul companiilor cu capital privat, dar ne vom orienta activitatea si spre cercetarea companiilor cu capital integral sau majoritar de stat", a precizat David.
Have something to add? Share it in the comments.