Stiri si noutati

OMV a devenit proprietarul SNP Petrom, platind 1,5 miliarde de euro

Ilinca Teodoriu, Laurentiu Solomon

Compania austriaca OMV a devenit de ieri actionarul majoritar al SNP – "Petrom", ca urmare a semnarii contractului de privatizare de Wolfgang Ruttenstorfer, Gerdhardt Roiss, presedintele si vicepresedintele OMV, si Constantin Nedelcu, director Oficiului pentru Privatizare. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 1,5 miliarde de euro. OMV va plati 669 milioane de euro pentru achizitia a 33,34% din actiunile Petrom. Ulterior, OMV isi va ridica participatia la 51% printr-o majorare de capital, in valoare de la 723 milioane de euro pana la 855 milioane de euro, in functie de exercitarea drepturilor de catre actionarii minoritari sau de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. BERD ar putea detine aproape 2% din actiunile Petrom. De asemenea, firma austriaca va prelua si datoria externa a Petrom, in valoare de 292 milioane euro, si un numerar de aproximativ 160 milioane euro. Achizitia va fi finantata prin numerar si linii de credit angajate neretrase. Gradul de indatorare consolidat pentru finantarea completa a datoriilor va creste cu cel putin 10%. Incheierea tranzactiei si plata pretului de achizitie se vor realiza in ultimul trimestru al acestui an.

"Adrian Nastase: ?Cine controleaza Petrom controleaza si economia romaneasca. Si cine controleaza economia controleaza si politica?."

Politica, controlata de detinatorul Petrom

SNP Petrom a constituit cea mai tentanta si cea mai disputata privatizare, procesul demarat in urma cu doi ani consemnand ieri, finalul sau prin semnarea contractului. Daca la inceputul procesului s-au aliniat la start 15 companii internationale, precum Halliburton, Gazprom, Eni sau Glencore, oferta cea mai buna a venit din partea grupului austriac OMV. "Reprezinta o privatizare de succes si o confirmare a politicii de reforme economice si nu este doar o operatiune de vanzare de actiuni, ci un proiect strategic si un parteneriat regional", a afirmat primul-ministru, Adrian Nastase. Mai in gluma, mai in serios, acesta a apreciat ca "cine controleaza Petrom, controleaza si economia romaneasca. Si cine controleaza economia controleaza si politica". Cu toate ca presedintele OMV nu sustine opinia premierului privind controlul politicii, Wolfgang Ruttenstorfer apreciaza ca prin preluarea SNP, grupul austriac isi va consolida pozitia de lider in Europa Centrala. "Il contrazic pe Adrian Nastase si cred ca aici greseste. Noi conducem o companie, iar politica este politica. Alianta OMV -Petrom va conduce la constituirea unei societati puternice, care va avea rolul de precursor in consolidarea pietei petrolului si gazelor naturale din Europa centrala si de Est", a mai spus acesta.

Petrom, mentinuta ca societate integrata

Potrivit prevederilor contractului de privatizare semnat ieri, la Palatul Victoria, OMV va mentine Petrom ca societate integrata prin pastrarea unor active de baza, care sa permita societatii sa produca 4,2 milioane de tone de titei si minimum 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale in urmatorii cinci ani. Portofoliul achizitionat cuprinde circa 300 de campuri de petrol si gaze, aproximativ 15.000 de sonde de forare active in intreaga tara si Marea Neagra, precum si concesiuni de explorare si productie in Kazahstan. Odata cu preluarea retelei de distributie, reteaua OMV va creste de la 1.780 de statii la 2383. Cota de pita a OMV in domeniul comercial va creste de la 6% la peste 30%, iar in intreaga regiune danubiana, de la 13% la 18%. Contractul are si prevederi privind utilizarea sumelor provenite din majoprarea de capital. Astfel, OMV s-a angajat sa foloseasca sumele provenite din majorarea de capital pentru dezvoltarea activitatii Petrom , in principal pentru investitii , modernizari , retehnologizari si protectia mediului. "Banii au fost platiti imediat si vor trebui cheltuiti in 60 de luni", sustine reprezentantul OMV.

Soarta salariatilor, decisa luna viitoare

In ceea ce priveste salariatii Petrom, soarta acestora va fi decisa in august. "Nu avem inca o strategie de concedieri deoarece, momentan nu avem in vedere disponibilizari de personal. Vom incepe negocierile cu sindicatele la mijlocul lunii august. In Romania, salariile reprezinta numai o zecime din cele care se c6stiga in europa Occidentala. Deci costurile rezultate din forta de munca nu sunt inca o povara. Primele dicutii cu liderul sindicatelor din petrom, Liviu Luca au fost incurajatoare", a apreciat Wolfgang Ruttenstorfer. Si Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei a apreciat ca discutiile dintre cei doi parteneri au fost foarte deschise. "Luca a solicitat si Wolfgang Ruttenstorfer a acceptat ca toate programele de investitii pe termen mediu si lung sa fie discutate si cu sindicatele, daca au o componenta cu impact social", a declarat Dan Ioan Popescu.

OMV renunta la actiunile Rompetrol

Wolfgang Ruttenstorfer a mai anuntat ieri ca OMV va vinde participatia de 25% din capitalul Rompetrol, daca acest lucru va fi cerut de Consiliul Concurentei. "Suntem pregatiti sa vindem actiunile pe care le detinem la Rompetrol, daca ne-o va cere Consiliul Concurentei. O vom face fara discutie", a afirmat Ruttenstorfer. Deoarece activele importante ale Petrom nu pot fi instrainate pe o periada de cinci ani, grupul austriac ar putea fi obligat sa renunte la actiunile Rompetrol. Privatizarea Petrom trebuie notificata Consiliului Concurentei, pina la trecerea in proprietate privata a societatii.

Stolojan: Un canal important de coruptie este blocat

Privatizarea Petrom este un lucru foarte important, daca ne gandim numai la faptul ca se stopeaza un mare canal generator de coruptie in Romania, a declarat, ieri, presedintele Aliantei D.A., Theodor Stolojan, citat de Mediafax. "Sa nu uitam ca Petrom este societatea comerciala care a livrat titei la Rafo si Darmanesti fara sa incaseze banii", a precizat liderul PNL. In ceea ce priveste pretul obtinut pentru 33,34% din actiunile companiei, Stolojan considera ca acesta este mic. "In 1999, cand s-a incercat prima privatizare a Petrom, se oferise un pret cu putin mai mic pentru acelasi procent, in conditiile in care pretul titeiului pe piata internationala era de circa 13-15 dolari pe baril. Astazi, pretul barilului este mai mult decat dublu", a spus Stolojan.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *