Ministerul Economiei si Comertului va negocia cu grupul austriac OMV trecerea in proprietate privata a SNP Petrom, a anuntat ieri ministrul de stat Dan Ioan Popescu. Potrivit acestuia, oferta OMV a fost considerata castigatoare la propunerea consultantului, consortiul Credit Suisse First Boston-ING Bank. "In urma analizei ofertelor finale ale investitorilor, pe baza propunerii consultantului, comisia de privatizare a hotarat sa inceapa negocieri directe cu ofertantul OMV", a spus Dan Ioan Popescu.
In ceea ce priveste incheierea contractului de privatizare, autoritatile estimeaza ca, pana la sfarsitul lunii iunie acest document va fi semnat. "Contractul dintre statul roman si grupul austriac OMV pentru privatizarea Petrom va fi incheiat pana la sfarsitul lunii iunie", a declarat Matty Vengerik, director la Credit Suisse First Boston (CSFB).
Dupa finalizarea negocierilor si semnarea contractului, tranzactia urmeaza sa fie aprobata de Guvern, de conducerea OMV si de Parlament. Oficialul CSFB a mentionat ca toate procedurile legate de privatizarea Petrom vor fi finalizate in termen de patru pana la zece luni.
Tranzactie de peste 1 miliard de dolari
Seful MEC a refuzat sa dea mai multe amanunte privind ofertele depuse de catre cele trei companii "finaliste" pentru privatizarea Petrom (n.n., Mol Ungaria, Occidental Oil and Gas Holding SUA si grupul OMV), precizand ca acestea sunt confidentiale. "Am selectat participantul care ne-a oferit rezolvarea optima a acestor probleme. Nu am fi sfatuit vanzatorul sa intre in negocieri directe cu OMV, daca nu am fi avut incredere in angajamentele grupului, in puterea sa financiara si nu am fi fost de acord cu nivelul pretului", a declarat, la randul sau, directorul CSFB. Surse citate de Mediafax apreciaza ca valoarea contractului de privatizare se cifreaza la circa 1 miliard de dolari. Si grupul austriac sustine politica de confidentialitate.
Intr-un comunicat trimis la redactii, OMV precizeaza ca detaliile privind negocierile dintre cele doua parti vor fi "oferite la timpul si momentul adecvat". Oficialul MEC nu a dorit sa comenteze nici modalitatile de rezolvare a eventualelor probleme cu care OMV s-ar putea confrunta daca nu renunta la participatia de 25% pe care o detine la grupul Rompetrol. In ceea ce priveste evolutia companiei dupa privatizare, seful MEC a afirmat ca, pana in prezent, din informatiile pe care le detine, OMV nu intentioneaza sa modifice actuala titulatura a companiei.
Mol isi mentine oferta
Daca negocierile cu grupul austriac nu vor conduce la semnarea contractului de privatizare, autoritatile vor putea initia discutii cu compania MOL, ce este inca interesata de preluarea SNP. Potrivit purtatorului de cuvant al grupului ungar, Bea Lukacs, MOL este foarte interesata inca de extinderea pe piata romaneasca.
"Daca nu va fi incheiat un contract intre statul roman si OMV, noi suntem inca deschisi la discutii, daca negocierile directe cu OMV nu vor duce la un acord. Suntem foarte interesati de piata romaneasca", a declarat Bea Lukacs, citat de Mediafax.
Have something to add? Share it in the comments.