Stiri si noutati

OMV vinde active din Qatar

Grupul austriac OMV, lider in industria de petrol si gaze in Europa Centrala, a semnat la data de 22 august un acord de vanzare cu Marubeni Corporation din Japonia, pentru participatiile sale de cate 7,5 la suta in blocurile 12 si 13 din Qatar, anunta un comunicat al companiei remis, marti, Rompres.

Partea din productie care revenea OMV era de aproximativ 1,100 milioane barili/zi (in anul fiscal 2004). Vanzarea se inscrie in activitatile pentru rationalizarea portofoliului OMV in domeniul Explorarii si Productiei. Partenerii au cazut de acord sa nu faca public pretul tranzactiei. Finalizarea tranzactiei se va efectua in cursul urmatoarelor luni, dupa primirea aprobarilor din partea Guvernului din Qatar si a partenerilor din cadrul consortiului. Tranzactia va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.

Activele din Qatar au fost achizitionate de OMV in anul 2003, ca parte a preluarii portofoliului international de explorare si productie al Preussag Energie International GmbH. Acest portofoliu cuprindea participatii de cate 7,5 la suta in blocul 12 Al Rayyan si in explorarea blocului 13. Ambele locatii sunt situate in largul coastelor Qatar-ului.

 OMV detine un portofoliu international echilibrat in domeniul Explorarii si Productiei, in 18 tari situate in cinci regiuni cheie: Dunarea si Marea Adriatica, Africa de Nord, Marea Nordului – Marea Britanie, Orientul Mijlociu/Marea Caspica si Australia/Noua Zeelanda. In urma achizitionarii in 2004 a 51 la suta din Petrom, cea mai mare companie romaneasca din industria petrolului, volumul zilnic de productie al OMV este de aproximativ 345.000 boe (barili echivalent petrol), iar rezervele companiei totalizau circa 1,4 miliarde boe in decembrie 2004. Grupul petrolier austriac are o capacitate anuala de rafinare de 26,4 milioane tone. OMV dispune in prezent de peste 2.375 de statii de distributie in 13 tari. Cota de piata a grupului in segmentul de Rafinare si Marketing (comercializare) in regiunea Dunarii este in prezent de 18 la suta, mentioneaza comunicatul OMV.

Marubeni Corporation este una dintre cele mai mari companii japoneze, cu un volum al tranzactiilor de aproximativ 74,200 milioane dolari (7,939 miliarde yeni) in anul fiscal incheiat in martie 2005 si un venit net de circa 385 milioane dolari ( 41,2 miliarde yeni) obtinut in aceeasi perioada.

Marubeni detine participatii in industria petrolului si gazelor din Marea Nordului (Marea Britanie), Golful Mexic (USA) si in India. Marubeni este, de asemenea, implicata in proiectul Sakhalin I, ca actionar la Sakhalin Oil and Gas Development Co., Ltd. (SODECO), participand si la proiectele LNG din Qatar si Guinea.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *