Stiri si noutati

OSIM doreste sa ajute IMM-urile si persoanele fizice sa-si inregistreze mai usor inventiile

“”>Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci /OSIM/ va promova un proiect de lege adresat inventiilor de utilitate, prin care urmareste sa simplifice procedura de acordare a certificatelor, masura in avantajul persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii /IMM/, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, directorul general OSIM, Gabor Varga.
‘Proiectul de lege privind protectia inventiilor prin model de utilitate se adreseaza acelor inventii simple, care nu au necesitat o imaginatie foarte bogata, si care erau pana acum respinse atunci cand cereau brevet de inventie’, a spus Varga.
Varga a spus ca asteapta reactii de la reprezentantii IMM-urilor pentru imbunatatirea proiectului de lege, care este publicat pe site-ul institutiei, www.osim.ro.
Directorul general adjunct OSIM, Alexandru Strenc, a spus ca prin intermediul noii proceduri costurile se vor diminua considerabil, si va scadea timpul de acordare a unui certificat pentru inventiile de utilitate.
‘Certificatul se va acorda mai usor, in circa 12 luni, si va fi valabil sase ani, cu posibilitate de prelungire la 10 ani. Este util pentru ca procedura va fi mai simpla, insa totul se va face pe raspunderea inventatorului’, a spus Strenc.
Acesta a declarat ca odata cu adoptarea acestui act normativ, care este deja aplicat in jumatate din tarile europene, se vor inaspri regulile de acordare a brevetelor de inventie.
‘Daca pana aveam aveam o rata de acceptare de circa 65 – 70 la suta, ma astept ca acest procent sa scada, pentru ca nu vom mai acorda brevete, ca pana acum, inventiilor mai putin ingenioase’ , a explicat directorul general adjunct OSIM.
Acesta a declarat ca in cazul noului act normativ pot fi incluse inventii utile percum placheuri pentru pantofi, cutite sau alte dispozitive electrice de dimensiuni reduse.
‘Totusi, asta nu inseamna ca vom neglija cererile de brevete cu totul speciale, la ora actuala existand inventii autohtone care sunt pe cale de a fi achizitionate de mari companii’, a apreciat Strenc.
Acesta a dat exemplu unui CD-ROM cu o putere de stocare mult mai mare, inventatorul fiind in negocieri cu un mare producator mondial de software.
‘Avem si inventii mai speciale inregistrare la OSIM, de exemplu cerceii care lumineaza la discoteca, pantofii anti-stres, sau vodca vegetala’, a subliniat reprezentantul OSIM.
Oficialul a declarat ca OSIM doreste sa modifice legea brevetelor de inventie, in vederea aderarii la marca unica europeana de la data de 1 ianuarie 2007, ceea ce va insemna ca pe toate marcile romanesti va sta inscris faptul ca sunt produse in Uniunea Europeana.
OSIM a amendat Legea nr. 255/1998 privind protectia noilor soiuri de plante, precum si la Legea nr.84/1998 privind marcile si indicatiile geografice si Legea desenelor si modelelor industriale 129/1993.
De asemenea, in primul semestru OSIM a redus cu pana la 75 la suta tarifele nominale pentru companiile care solicita cereri de brevete pentru inventii si au o cifra de afaceri mai mica de doua milioane de euro sau persoanelor fizice, care au un castig anual sub salariul mediu pe economie. Un pensionar care are o pensie medie trebuie sa plateasca circa 26 de lei pentru o inregistrare de brevet, au precizat oficialii OSIM.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *