Stiri si noutati

OTP – cea mai mare banca din Ungaria, interesata de preluarea RoBank

Recent, presedintele si directorul executiv al OTP, Sandor Csanyi, a declarat ca grupul ungar intentioneaza sa se extinda in Romania, dupa achizitiile din Slovacia si Bulgaria, fiind interesat, totodata, si de pietele din Croatia si Serbia.

Anul 2003, problematic pentru RoBank

Profitul net pe care l-a obtinut RoBank anul trecut a fost de 119 miliarde de lei, mai mic cu aproximativ 36%, comparativ cu suma realizata in anul anterior. In ceea ce priveste structura actionariatului acestei banci, Balli Group Plc. detine direct 36,5% din capitalul bancii si indirect, prin intermediul fostei societati de asigurare Anglo-Romana, alte 15% din actiuni. Mustafa Bayraktar, cetatean turc, are o participatie de 45,5% din capital, in vreme ce Vahid Alaghband, cetatean britanic, detine 2%, iar Huseyin Bayraktar, un alt cetatean turc, are numai 1%.

OTP a ravnit si la BCR

In cursul anului trecut, grupul ungar a dorit sa preia pachetul majoritar de 51% al Bancii Comerciale Romane (BCR) si a inaintat o oferta in acest sens. OTP a fost insa descalificata, deoarece nu a indeplinit conditiile de participare la preselectia pentru cumpararea pachetului majoritar, intrucat avea capital majoritar de stat. Conform Legii 83/1997, la privatizarea bancilor romanesti pot participa persoanele juridice straine care au capital majoritar privat, exceptie facand institutiile financiare internationale. Chiar daca aceasta tentativa de preluare a pachetului BCR a esuat, interesul institutiei financiare din Ungaria pentru piata romaneasca s-a mentinut. Oficialii bancii nu au exclusa intrarea pe piata autohtona nici prin inceperea unui proiect de la zero.

Si Banca Romaneasca a fost dorita de OTP

In luna septembrie a anului trecut, cand oficialii Fondului Romano-American pentru Investitii (FRAI) au anuntat incheierea unui acord cu National Bank of Greece pentru vanzarea intregului pachet de actiuni detinut la Banca Romaneasca, circa 81,6% din capital, acestia au mentionat ca si-au mai exprimat interesul si alti investitori, cum ar fi Banca OTP din Ungaria.

OTP, intre primele 10 banci din regiune

Potrivit unui raport realizat anul trecut de Bank Austria Creditanstalt, OTP Ungaria se afla in primele 10 institutii bancare din regiune, conform clasamentului realizat dupa criteriul activelor detinute de acestea. Inaintea acesteia se clasau CSOB, Ceska Sporitelna si Komercni Banka din Republica Ceha si Bank PKO din Polonia.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *