Stiri si noutati

Pacaleala ANRGN: In urma eliminarii abonamentului, tarifele la gaze au fost majorate pe sest

Claudia Botezatu

Noul sistem de tarifare a gazelor naturale ce prevede eliminarea abonamentului este o mare pacaleala. Pozand in bunul samaritean, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a hotarat ca sa includa in tariful la gaze componenta fixa prezenta acum in abonament. In acest fel, ANRGN inchide gura celor care au spus ca sunt nevoiti sa plateasca gazele naturale chiar daca nu consuma. Insa ANRGN a avut grija ca o data cu eliminarea abonamentului sa creasca pe sest tarifele. Practic, incepand cu 10 iunie, cand va fi introdusa noua reglementare, aproape toti consumatorii vor plati mai mult decat pe sistemul cu abonament. Nimeni din conducerea ANRGN nu a anuntat ca, pe ansamblu, au fost majorate sumele de plata la gaze. Conform unor calcule, s-au efectuat scumpiri artificiale pe toate cele sase categorii de consumatori.

Mentionam ca aceste cresteri nu au nici o legatura cu preconizata scumpire din iunie cand ne putem astepta la preturi si mai mari.

Consum mare, facturi uriase

Ceva mai putin vor plati cei din prima categorie, asta insa doar in cazul in care consumul nu depaseste 1.000 metri cubi pe an. Chiar daca se afla in prima clasa de consumatori, cel care depaseste 1.000 metri cubi pe an va fi nevoit sa plateasca mai mult decat daca exista si abonamentul. De exemplu, pentru cei arondati la Distrigaz Sud, la un consum anual de 1.500 mc, factura totala va fi de circa 9,6 milioane lei, fata de 9,3 milioane lei in sistemul cu abonament. In cazul clientilor Distrigaz Nord, factura va fi 9,5 milioane lei, fata de 8,8 milioane lei. Mai exact, cine vrea sa plateasca mai putin nu poate folosi decat aragazul, nimic altceva chiar si pe perioada iernii. Cu cat consumul este mai mare, cu atat tarifele au fost majorate fortat.

La Distrigaz Sud, pentru un consum din categoria a doua, de 5.000 mc, factura va totaliza intr-un an 31,6 milioane lei fata de 30 milioane lei cat este in cazul sistemului cu abonament. Cei arondati la Distrigaz Nord vor plati 29,4 milioane lei fata de 28,4 milioane lei. Mentionam ca din primele doua categorii fac parte consumatorii casnici. La categoria a treia, in care sunt incluse cele mai multe microintreprinderi, pentru un consum de 50.000 mc, factura anuala va depasi 288 milioane lei, comparativ cu aproape 270 milioane lei cat este prin actualul sistem de tarifare pentru clientii Distrigaz Nord. Doar pentru firmele care sunt arondate la Distrigaz Sud plata este mai mica, respectiv 292 milioane lei, fata de 299 milioane lei, motivul fiind ca prin actualul sistem a fost stabilita o valoare a abonamentului mai mare decat pentru Distrigaz Nord. Pentru un consum cuprins intre 12.400 mc si 124.000 mc, abonamentul zilnic la Distrigaz Nord este de 80.000 lei, iar la Distrigaz Sud, de 120.000 lei.

Intreprinderile mijlocii care sunt cuprinse in mare parte in clasa a patra de consumatori vor fi nevoite sa plateasca pentru 500.000 mc peste 2,8 mililarde lei, fata de 2,6 miliarde lei la Distrigaz Nord si 2,9 miliarde lei, fata de 2,8 miliarde lei la Distrigaz Sud. Marii consumatori inclusi in a cincea vor plati la un consum de 5.000.000 mc, aproape 27 miliarde de lei, fata de 24 miliarde lei la Distrigaz Nord si 28 miliarde lei fata de 25 miliarde lei la Distriaz Sud. Pentru consumuri de 20 milioane mc, factura este fabuloasa, 106 miliarde lei, fata de 96 miliarde lei la Distrigaz Nord si 112 miliarde lei, fata de 102 miliarde la Distrigaz Sud.

Scumpiri pentru buzunarele Distrigaz

Toate acestea arata ca ANRGN nu a facut prin eliminarea abonamentelor nici un serviciu consumatorilor, ci dimpotriva, a constituit un prilej pentru a scumpi gazele. Aceasta nu este decat o strategie care sa vina in favoarea Gas de France si Ruhrgaz, viitoarele proprietare ale Distrigaz Nord si Sud. Abonamentele aduceau in buzunerele celor doi operatori din distributie, aproximativ 800 milioane dolari intr-un an. De altfel. Prin clauzele din contractele de privatizare, Gaz de France si Rurgaz au solicitat asigurarea unor fonduri pentru investitii. Fara aceste fonduri care nu pot fi obtinute decat de la consumatori, cele doua firme nu se angajeaza in privatizarea Distrigaz.

Pentru a nu leza interesele acestor investitori, ANRGN a decis sa scoata banii pentru investitii prin majorarea tarifelor. Se poate spune ca pentru Distrigaz este chiar mai bine decat daca erau pastrate abonamentele. Stefan Cosmeanu, presedintele ANRGN, sustine ca sistemul de calcul al fracturilor cu abonament avantaja societatile de distributie, in sensul ca fluxurile acestora de numerar erau echilibrate pe tot parcursul anului. Prin renuntarea la abonament, distribuitorii vor incasa mai mult iarna si mai putin in timpul verii, insa in total veniturile acestora vor ramane la acelasi nivel.

Cosmeanu a mai spus ca scoaterea abonamentului nu va impiedica finalizarea privatizarii Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, deoarece sunt respectate angajamentele luate de a separa costurile pe categorii de clienti si pe societati de distributie.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *