Stiri si noutati

Pana la 31 august, 7.600 de ceferisti vor imbraca uniforme de somer

Laurentiu Solomon

Motiv de galceava, concretizata si intr-o tentativa de greva, disponibilizarea ceferistilor va trebui sa se produca pana la termenul limita de 31 august, convenit de autoritatile de la Bucuresti cu FMI. Momentul care va declansa demararea acestui proces de impact social si care va afecta 7.621 de salariati urmeaza a fi ales de catre conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) dupa apobarea guvernamentala a proiectului Ordonantei de Urgenta referitoare la modificarea OUG nr.8/2003 care reglementeaza masurile de atenuare a socului disponibilizarii.

Restructurare necesara

Cei aproape 8.000 de salariati ai cailor ferate vor fi disponibilizati in special din necesitatea racordarii companiilor feroviare autohtone la cerintele si standardele impuse de procesul integrarii, precum si de corelarea la nivelul pietei transporturilor. Potrivit proiectului Ordonantei elaborat de conducerea MTCT si inaintat spre aprobare in proxima sedinta a Guvernului, persoanele disponibilizate vor beneficia, pana in anul 2006, de o serie de masuri de protectie sociala.

Protectie graduala

Desigur, respectivele masuri specifice diminuarii impactului concedierilor colective impuse de restructurarea sectorului feroviar vor avea influente financiare semnificative asupra bugetului asigurarilor pentru somaj, in toata aceasta perioada, efortul financiar estimat fiind de peste 1.200 miliarde de lei. Mai concret, in momentul disponibilizarii, fiecare din cele 7.621 de persoane vizate va primi o suma compensatorie reprezentand contravaloarea a doua salarii medii nete pe economie calculate pentru luna ianuarie 2004, valoarea unui salariu fiind de 5.771.049 lei, iar suma totala necesara fiind de aproape 90 miliarde lei. De asemenea, disponibilizatii vor primi indemnizatia de somaj, calculata pentru acest an la 2.100.000 lei, ceea ce inseamna o valoare totala de aproape 100 miliarde de lei, si un venit lunar in completare tot de 5.771.049 lei, totalul cheltuielilor acestui an fiind de aproape 400 miliarde de lei. Anul viitor, fostii ceferisti disponibilizati vor primi in fiecare luna un venit compus dintr-un ajutor de somaj de 2.325.000 lei si un venit in completare de 5.771.049 lei, in timp ce in 2006, ultimul an al protectiei sociale, indemnizatia de somaj va creste la 2.550.000 lei, ceea ce va conduce la o influenta financiara totala de peste 250 miliarde lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *