Stiri si noutati

Parcul industrial Roman Brasov, dat pe mana afaceristilor locali

Marilena Dan

Guvernul va aproba, in viitoarea sedinta, o hotarare elaborata de Autoritatea pentru Privatizare referitoare la constituirea societatii-administrator al Parcului industrial "Roman" Brasov. Aceasta se va numi SC "Pro Roman" SA Brasov si va avea ca obiect principal de activitate administrarea parcului. Aceasta activitate se va realiza pe baza unui contract incheiat de "Pro Roman" SA cu SC Roman SA si filialele acesteia. "Intinderea, conditiile, drepturile si obligatiile partilor contractului de administrare a Parcului industrial "Roman" Brasov se stabilesc prin acordul partilor", se stipuleaza in proiect.

Potrivit actului normativ, structura actionariatului si cota de participare la capitalul social al societatii "Pro Roman" SA vor fi urmatoarele: Asociatia Pro Brasov – 80%, Pesaka Astana (M) Sdn.Bhd. – 10% (n.r. – compania care a cumparat peste 94% din actiunile Uzinei Roman Brasov), Universitatea "Transilvania" Brasov – 2%, UGIR 1903 Brasov – 3%, Camera de Comert si Industrie Brasov – 5%.

La data intrarii in vigoare a noii hotarari, se va abroga HG nr. 1.338/2003 privind constituirea societatii-administrator al Parcului industrial "Roman" Brasov. Potrivit acesteia, structura actionariatului firmei "Pro Roman SA ar fi trebuit sa fie urmatoarea: Consiliul Judetean Brasov – 5% ; Consiliul Local al Municipiului Brasov – 5%; Pesaka Astana – 8%; Universitatea "Transilvania" Brasov – 2% si Asociatia Pro Brasov – 80%.

Scandal local pe tema actionariatului

Decizia Executivului de a atribui 80% din actiunile firmei de administrare a noului parc industrial catre Asociatia "Pro Brasov", condusa de omul de afaceri Ioan Neculaie, este subiectul unui amplu scandal local. Consiliul Judetean Brasov a decis sa-si retraga cota de participare la infiintarea societatii de administrare si sa deschida o actiune la instanta de contencios-administrativ, in vederea anularii actului normativ prin care Asociatiei "Pro Brasov" i-a fost acordata o cota de 80% din viitoarea firma de administrare. Presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, sustine ca, potrivit legii, ar fi trebuit organizata o licitatie pentru constituirea actionariatului societatii administrator.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *