Stiri si noutati

Parlamentul a votat: Clientii bancilor vor primi bonusuri la rambursarea anticipata a creditelor

Consuela Stegarescu

Solicitarile Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si declaratiile bancherilor pe marginea proiectului de act normativ ce va reglementa regimul juridic al contractelor de credit de consum destinate persoanelor fizice au ramas fara ecou. Astfel, proiectul de act normativ aprobat de cele doua camere ale Parlamentului (care va deveni Legea 289) contine, in continuare, mai multe prevederi criticate de bancheri, desi in nota de fundamentare se stipuleaza ca prin intermediul acestui document sunt adoptate prevederile directivelor europene in domeniu.

Bonus la rambursarea anticipata

Potrivit documentului adoptat de Parlament, in cazul rambursarii anticipate a unui credit de consum, "consumatorul are dreptul la o reducere echitabila a costului creditului, stabilita proportional cu perioada de utilizare a creditului respectiv". Bancherii sunt nemultumiti de mentinerea acestei prevederi. "Daca actul normativ a iesit asa din Parlament, este o mare greseala. Noi am vorbit mult pe aceasta tema… Practica internationala este exact invers: nu se acorda o bonificatie, ci se aplica o penalizare", ne-a declarat presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea.

In urma cu mai multe saptamani, cand proiectul de lege era dezbatut, oficialul ARB explica ca este normal sa se perceapa penalitati la plata anticipata a creditelor. "Daca protejam consumatorul, ar trebui sa-l protejam nu numai pe cel care ia credite, ci si pe cel care depune bani. Daca persoana care ia un credit ramburseaza banii anticipat, inseamna ca banca ar putea fi pusa in situatia de a nu mai putea sa achite dobanzile catre cei care au constituit depozite", explica Ghetea.

O alta prevedere a primei forme a proiectului stipula ca un client nemultumit de bunul achizitionat poate cere despagubiri atat furnizorului de bunuri, cat si institutiei care a finantat achizitionarea acestuia. Potrivit ultimei forme a documentului, consumatorul care se considera prejudiciat va actiona in instanta, pana cand va epuiza toate caile, furnizorul de bunuri si numai in limita contractului de credit poate trage la raspundere finantatorul. Prevederile actului normativ se vor aplica numai in cazul contractelor de credit cu valori cuprinse intre 200 si 20.000 de euro.

Clientii, mai bine informati

Inainte de incheierea contractelor, creditorii trebuie sa informeze clientii despre contractele pe care le ofera, "tipul si suma totala a creditului cele mai adecvate, luand in calcul situatia financiara a consumatorului, avantajele si dezavantajele asociate cu produsul propus, precum si scopul creditului", se arata in document.

Totodata, consumatorul trebuie informat si asupra conditiilor de creditare, mai precis valoarea creditului, dobanda anuala efectiva care este perceputa, rata dobanzii, inclusiv schema de rambursare a imprumutului. In cazul nerespectarii prevederilor legii, proiectul prevede aplicarea de amenzi contraventionale de pana la 250 milioane de lei.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *