Modificarea Legii Caselor de Ajutor Reciproc a fost amanata deocamdata din cauza divergentelor si inadvertentelor din textul prezentat spre dezbatere. Reamintim faptul ca Executivul a solicitat modificarea acestei legi, sustinand ca unele dintre prevederile sale contravin legislatiei Uniunii Europene si ca, astfel, incheierea unuia dintre capitolele de negociere este pusa in pericol.
La mana Finantelor si a BNR
La randul sau, Uniunea Nationala a Caselor de Ajutor Reciproc (UNCAR) a facut unele amendamente la textul transmis de Guvern, pe care le-a prezentat Comisiei juridice a Senatului. "Amendamentele propuse de dumneavoastra la proiectul de lege mentionat vor fi prezentate Ministerului Finantelor Publice si Bancii Nationale a Romaniei in vederea transmiterii unui punct de vedere", se precizeaza in raspunsul Comisiei juridice a Senatului adresat UNCAR. Potrivit aceluiasi document, "dezbaterile au fost amanate pentru data de 7 octombrie a.c.".
Se schimba obiectul de activitate
Principala modificare adusa acestei legi se refera la obiectul de activitate a CAR-urilor. Astfel, in textul propus de Guvern se precizeaza: "Obiectul de activitate al caselor de ajutor reciproc ale salariatilor il constituie acordarea catre membrii sai de imprumuturi cu dobanda". UNCAR propune, insa, urmatoarea formulare legata de obiectul de activitate: "Atragerea economiilor la fondurile sociale ale propriilor membri in vederea acordarii de imprumuturi". Diferenta consta in faptul ca, prin cea de a doua formulare, se mentioneaza in mod explicit sursa din care provin banii pentru imprumuturi, pentru a nu mai lasa loc la interpretari, asa cum s-a intamplat in varianta aprobata in aprilie a.c. de catre Parlament.
"Este adevarat ca prin Legea 135/2003 se lasa loc la interpretari, in sensul ca nu se specifica de unde provin banii atrasi la fondul social. In forma propusa de noi lucrurile sunt clare: CAR-urile atrag banii doar de la membrii lor si nu desfasoara activitati bancare", ne-a declarat Nicoleta Capdefier, directorul economic al CAR Faur.
Have something to add? Share it in the comments.