Stiri si noutati

Parlamentul European vrea sa implice companiile aeriene in reducerea emisiilor de CO2

“”>Eurodeputatii au cerut marti seara Comisiei Europene sa puna la punct o serie de masuri pentru a reduce impactul transportului aerian asupra modificarilor climatice, printre masurile vizate numarandu-se plata unei suprataxe pe combustibil sau crearea unui mecanism de tranzactionare a drepturilor de poluare, similar celui pus la punct de Uniunea Europeana, informeaza AFP.
Transporturile aeriene internationale nu sunt incluse in Protocolul de la Kyoto, insa emisiile de noxe provocate de acest sector ar urma sa creasca in urmatorii ani, ceea ce provoaca ingrijorari organizatiilor de protectie a mediului.
Intr-un raport preliminar adoptat marti seara, eurodeputatii subliniaza ca in perioada 1990-2003 emisiile de gaze cu efect de sera provenite de la industria aviatica au crescut cu 73 la suta in UE, chiar daca acestea nu sunt responsabile decat pentru trei procente din totalul emisiilor de gaze.
Ca o solutie, eurodeputatii au cerut crearea unei platforme de tranzactionare a drepturilor de poluare, similar cu cel existent deja de un an si jumatate pentru aproximativ 12.000 mari consumatori de energie. Conform acestui mecanism, companiile aeriene care nu isi utilizeaza complet ‘drepturile de poluare’ le vor putea revinde celor care si-au depasit propria cota. Companiile aeriene au anuntat deja ca prefera un astfel de sistem in locul unei taxe suplimentare pe kerosen, o alta masura avuta in vedere de eurodeputati.
Votul eurodeputatilor nu este insa unul obligatoriu, dar este un semnal pentru opiniile legislativului comunitar in legatura cu evolutia transportului aerian.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *