Stiri si noutati

Parmalat da in judecata JPMorgan Chase si Unicredito pentru daune

Compania falimentara de lactate -Parmalat Finanzaria SpA a dat in judecata JPMorgan Chase&Co si Unicredito Italiano SpA, pentru daune in valoare de 4,4 miliarde de euro, respectiv 5,4 miliarde de dolari, cauzate de rolul pe care acestea l-au jucat in vanzarea obligatiunilor companiei emise in perioada 1997-2001, au declarat luni, pentru AP, reprezentantii birourilor de presa ale celor doua banci.

Chemarea in instanta a celor doua institutii face parte dintr-o campanie derulata de administratorul numit al grupului italian, Enrico Bondi, in scopul de a recupera banii creditorii companiei, prin chemarea in judecata a institutiilor financiare despre care Bondi sustine ca au ajutat fosta conducere Parmalat sa insele investitorii.

Unicredito considera citatia ca fiind lipsita de temei si sustine ca banca va actiona pe cai legale pentru a-si apara reputatia si pentru a recupera orice dauna produsa de aceasta actiune.

De asemenea, JPMorgan a declarat, referitor la Parmalat, ca "pana in ultimul moment a crezut ca are de-a face cu un client etic". "Este un gest iresponsabil si gresit sa se sutina ca noi am stiut sau am participat la inselatoria Parmalat".

Scandalul Parmalat a explodat in decembrie 2003, cand fosta conducere a grupului a admis ca nu avea cele cinci miliarde de dolari, respectiv 4,04 miliarde de euro, pe care a pretins ca le are intr-un cont al Bancii Americii. Parmalat a intrat apoi in procedura de faliment, iar anchetatorii au investigat numerosi fosti membri ai conducerii.

Potrivit unui audit solicitat dupa izbucnirea scandalului, datoriile companiei se ridica la aproximativ 18 miliarde de dolari, respectiv 14,53 miliarde, adica de opt mai mari decat declarase Parmalat.

Bondi incearca sa recupereze sapte miliarde de euro, respectiv 8,67 miliarde de dolari, din afaceri pe care le-a derulat fosta conducere Parmalat inainte de colapsul companiei, pe temeiul ca institutiile respective stiau despre situatia financiara de la Parmalat.

Bondi a cerut deja 10 miliarde de dolari, respectiv 8,07 miliarde de euro, sub forma de daune, in procese desfasurate in Statele Unite ale Americii, impotriva auditorilor si bancilor Citigroup Inc. si Bank of America Corp.

Institutiile financiare au sustinut in numeroase randuri ca au fost inselate in frauda de la Parmalat.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *