Stiri si noutati

Patronatele avertizeaza: Distribuitorii de gaze naturale aduc industrii intregi la sapa de lemn

Claudia Botezatu

Noul sistem de calcul al tarifelor la gazele naturale va baga in buzunarele operatorilor din distributie, transport si inmagazinare, aproximativ 800 milioane de dolari doar intr-un an, se arata intr-un raport al Asociatiei Nationale Profesionale a Persoanelor Fizice si Persoanelor Juridice Autorizate pentru Desfasurarea de Activitati Specifice Sectorului Gazelor Naturale din cadrul Uniunii Nationale Patronale Romane (UNPR). Prin noua metodologie de tarifare adoptata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), societatile din sistem se vor imbogati, timp in care sectoare industriale intregi vor intra in faliment. Cele 800 milioane de dolari constituie taxa fixa pe care o vor plati abonatii sistemelor de transport si distributie, indiferent daca au sau nu consum de gaze. Aceasta taxa se formeaza prin insumarea unor preturi care vor fi platite de consumatori in functie de cantitatea previzionata a fi consumata pe o perioada de un an. Fiecare dintre cei aproximativ doua milioane de consumatori casnici care utilizeaza pana la 2.400 metri cubi/an, va plati 4.500 lei pe zi, ceea ce inseamna 57,6 dolari pe an. La doua milioane de consumatori, suma ajunge la 115.200.000 dolari pe an. Cei 250.000 consumatori care folosesc intre 2.400 metri cubi si 12.500 metri cubi vor plati 38.000.000 dolari pe an. Consumatorii industriali mici si medii mai aduna 114 milioane dolari. Marii consumatori sunt obligati sa plateasca o taxa de inmagazinare pe fiecare metru cub de gaz, in valoare de 4935 lei/mc/zi, ceea ce raportat la un consum mediu de 500.000 mc/zi inseamna inca 520-600 milioane dolari pe an. In cazul acestor consumatori, beneficiarii taxei sunt societatile de inmagazinare a gazelor naturale.

Preturile, aliniate la nivel european inexistent

Beneficiarii principali ai acestor venituri sunt societatile de distributie recent privatizate, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud care ocupa 97% din piata.

Pe langa taxa fixa, mai exista si un tarif variabil, care va creste treptat. ANRGN motiveaza aceste majorari prin faptul ca este o solicitare a institutiilor internationale de a alinia preturile la nivelul celor din Uniunea Europeana.

Astfel, pretul gazelor naturale va creste de la 60 de dolari/1.000 mc la 105 dolari/1.000 mc. Insa aceasta aliniere poate fi pusa sub semnul intrebarii. In urma cu cateva zile, Leonard Orban, negociatorul-sef cu UE, a spus ca tarile europene abia de acum incep sa liberalizeze piata energetica.

De aceea, fiecare stat din UE are propria politica tarifara. "Nu putem vorbi de o aliniere la preturile energetice atata vreme cat nu exista stabilit un anumit nivel in UE", a afirmat Orban.

In orice caz, aceasta aliniere aduce multi bani operatorilor abia privatizati, respectiv companiilor care le-au cumparat: E.on Ruhrgaz si GdF International, se arata in raportul UNPR.

Marii consumatori intra in faliment

Noul sistem de tarifare a inceput deja sa faca victime. Un studiu al Grupului de Economie Aplicata arata ca industria prelucratoare isi va diminua valoarea adaugata bruta cu 4,3%. Cele mai afectate ramuri vor fi industria chimica, unde valoarea adaugata bruta va scadea cu 11,6%, metalurgia si siderugia (-7,8%), industria producatoare de materiale de constructii (-11%) si industria sticlei (-2,5%). Combinatele chimice, mari consumatoare de gaze, au inceput rand pe rand sa-si inchida portile. Ministerul Economiei si Comertului sustine ca vor fi luate masuri speciale pentru aceasta industrie.

Pe de alta parte, ANRGN sustine ca potrivit legislatiei in vigoare, nu se poate face o diferentiere in functie de consumator si de destinatia consumului.

In aceste conditii, UNPR propune ca ANRGN sa prezinte agentilor economici un grafic al scumpirilor pentru urmatorul an. In asa fel, agentii economici isi vor putea face planuri de afaceri pe termen lung. UNPR mai solicita un fond de garantare care sa fie folosit pentru reabilitarea sistemelor industriale, pentru companii mari consumatoare de gaze naturale, al carui buget de investitii sa fie constituit si din sumele rezultate in urma alinierii preturilor la gazele naturale.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *