Stiri si noutati

Patronatul intreprinderilor mici si mijlocii se opune cresterii TVA la 22 la suta

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania nu este de acord cu marirea TVA de la 19 la 22 la suta, a declarat, miercuri, Ovidiu Nicolaescu, presedintele organizatiei patronale, intr-o conferinta de presa.

Aceasta crestere facuta fara consultarea partenerilor sociali are efecte negative atat la nivel de firme cat si la nivel economic, sustine presedintele CNIMPMR. Astfel, la nivel de firme cresc imobilizarile de capital circulant, facand necesare credite suplimentare sau blocheaza cu 19 la suta mai multe resurse interne, ceea ce ingreuneaza capitalizarea firmelor din Romania, care in cazul IMM-urilor este de sapte ori mai redusa decat media UE.

La nivel macroeconomic, impactul acestei cresteri se regaseste in cresterea preturilor de vanzare, ceea ce afecteaza negativ standardul de viata al populatiei si capacitatea de a cumpara si vinde a firmelor. De asemenea, amplifica rata inflatiei, element cu mari efecte negative asupra productivitatii muncii, circuitelor in economie si standardul de viata al populatiei, genereaza un impact psihologic negativ asupra investitorilor autohtoni si straini si antreneaza o incetinire a investitiilor.

Totodata, CNIPMMR a salutat reducerea cu cinci la suta a contributiei pentru asigurari sociale anuntata de premierul Calin Popescu Tariceanu, apreciind aceasta masura ca benefica atat in plan economic cat si social .

CNIPMMR a propus o intalnire a conducerilor confederatiilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national cu oficialii Ministerului Finantelor Publice pentru discutarea aspectelor legate de modificarile la Codul Fiscal, inclusiv nivelul TVA, CAS, cat si al altor taxe si impozite.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *