Stiri si noutati

Patronii din turism ameninta ca dau Guvernul in judecata

Arpad Dobre

In cazul in care Executivul nu va renunta la aplicarea TVA, alesii neamului risca evacuarea din Hotel Bucuresti

Asociatiile patronale din industria hoteliera si turism cer Guvernului ca Legea privind Taxa pe Valoarea Adaugata, intrata in vigoare la 1 iunie 2002, sa fie aplicata cu incepere din 1 ianuarie 2003. In caz contrar, patronii din turism isi rezerva dreptul de a actiona in contencios – fie administrativ, fie comercial – Guvernul, deoarece aplicarea cotei de 19% TVA pe serviciile turistice prestate pentru straini, la mijlocul anului fiscal, "are repercusiuni catastrofale asupra industriei hoteliere si a turismului".

"Cum ne merge bine, cum ne strang de gat"

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Cornel Gaina, a declarat ieri ca Legea privind TVA este buna, dar normele metodologice nu sunt in concordanta cu actul pe care trebuie sa-l puna in aplicare. "Cerem ca legea sa nu se aplice pe contractele deja incheiate si sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2003. Altfel vom fi pusi in situatia ca, pentru fiecare 10 dolari obtinuti din prestare de servicii, sa platim din buzunar 17 dolari. Nu este posibil!", a declarat Cornel Gaina. Vorbind de starea turismului romanesc, el a amintit de o anecdota: "Soarta poporului roman poate fi comparata cu forma coloanei lui Brancusi: cum ne merge bine, cum ne strange cineva de gat. Iar ne merge bine, iar ne strange cineva de gat!".

Lipsa de dialog naste amenintari

Legea privind TVA a intrat in vigoare sambata, 1 iunie 2002, iar reprezentantilor patronatului din turism le-a fost prezentat proiectul normelor metodologice de aplicare luni, 3 iunie, termenul de studiere si, eventual, amendare, fiind marti, 4 iunie. "Chiar daca timpul a fost extrem de scurt, am reusit sa facem o serie de propuneri si am cerut o intrevedere cu membrii Guvernului. Prin mijloacele de care dispunem, am aflat ca nici una dintre propunerile noastre nu a fost acceptata, iar proiectul privind normele metodologice de aplicare a legii a plecat spre Executiv in varianta nemodificata", a precizat presedintele ANAT. El a avertizat ca, daca in urma intrevederii cu premierul Adrian Nastase nu se va ajunge la o intelegere, asociatiile profesionale din turism isi rezerva dreptul de a ataca legea in contencios (administrativ sau comercial, in functie de sfaturile avocatilor), practic, de a da in judecata Guvernul.

Actiuni de forta

Alti patroni din ramura considera insa ca se impun masuri de impact major. "Incercati sa vizualizati imaginea a 200 de parlamentari adunati cu bagaje cu tot in holul Hotelului Bucuresti. Ce, numai sindicalistii au dreptul sa faca greva, iar noi, nu?", ne-a intrebat, retoric, un reprezentant al patronilor din industria hoteliera. Un altul a sugerat o actiune de forta, cu repercusiuni in exterior pentru imaginea Romaniei: "Sa zicem ca vine delegatia FMI la Hilton si eu nu o primesc, pentru ca sunt in greva".

Patronii din turism mai au un atu, pe care au avertizat ca-l vor folosi, in caz de esuare a tratativelor cu reprezentantii Guvernului: greva fiscala, respectiv refuzul asumat si declarat de a nu mai plati vreun fel de taxa sau impozit catre stat.

In conditiile in care, in prezent, gradul de colectare a darilor la buget este de circa 42%, fata de peste 70% in orice stat european, neplata impozitelor de catre asociatiile patronale ar putea da o grea lovitura, cu efecte dezastruoase asupra Sanatatii, Educatiei, Apararii, Internelor sau oricarui alt minister.

Secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Mihai Rajnita, ne-a declarat ca 12 din cele 15 state membre UE aplica TVA redusa pentru cazare, iar opt dintre acestea au TVA redusa si pentru alimentatie publica, fara bauturi alcoolice. Astfel, in Austria, TVA pe cazare este de 10%, in Grecia – 8%, in Elvetia – 3,5%, in Cehia – 7%, in Ungaria – 12%, iar in Polonia – 7%. Foarte important este faptul ca nici unul din statele UE nu percepe TVA pentru serviciile turistice de care beneficiaza non-rezidentii, taxa find valabila numai pentru cei din statele comunitare.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *