Stiri si noutati

Patronii firmelor de taxi acuza: spagile pentru licentiere ajung la 6.000 de dolari

Stefan Etves

Marti, 30 septembrie, arterele principale ale Capitalei si ale altor 38 de municipii vor fi blocate de mii de taximetre, in cazul in care noua Lege a taximetriei ramane in forma actuala, au anuntat, ieri, liderii Federatiei Solidaritatii Sindicatelor Soferilor din Romania (FSSSR). "Suntem hotarati sa iesim in strada marti la ora 10 in Piata Constitutiei, dupa care vom pleca spre Guvern pe traseul Piata Unirii, Universitate, Piata Romana. Numai in Bucuresti vor fi peste 5.000 de taximetre care vor participa la mitingul de protest", a declarat Iocob Palade, liderul FSSSR.

Potrivit liderilor FSSSR si ai Asociatiei Nationale al Patronatului Operatorilor de Transport in Regim de Taxi (ANPOTRT), legea, care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul anului viitor, da nastere "la controverse, discriminari si legifereaza spaga". "Taximetristii mai au la dispozitie trei luni sa faca rost de circa 2.000 de dolari – birurile impuse de cei care au elaborat legea – ca sa intre in legalitate. Nimeni nu are banii astia si nu e dispus sa le umfle buzunarele, cu atat mai mult cu cat unele masini nici nu valoreaza atat. Acesti bani se duc la scolile lor, pentru ca soferii sa obtina atestatele, platesc aparatele cumparate de ei si fac vizita medicala la clinicile lor… Vorbim de 500 milioane de dolari la nivel national. Spaga e de doua-trei ori mai mare decat sumele inscrise pe chitanta", a precizat Iacob Palade.

Sindicalistii au mai aratat ca, potrivit prevederilor Legii taximetriei, soferii de taxi, care au avut suspendate permisele de conducere nu vor mai avea dreptul sa practice meseria de taximetrist. "Este o masura aberanta. Adica omul sta acasa 30 de zile, uneori trei luni, isi ispaseste pedeapsa, apoi este anuntat ca nu mai poate sa munceasca. Daca se va aplica aceasta masura, peste 60% dintre soferii de taxi isi vor pierde locurile de munca", a declarat Robert Meghesi, presedintele Patronatului Operatorilor de Taxi. Patronatul mai contesta si faptul ca eliberarea licentelor de transport taxi se va face de Autoritatea Rutiera Romana si nu de consiliile locale, ca pana acum. "S-a dat de atatea ori exemplul capitalelor straine ca model al legislatiei. Nici la Londra, nici la Paris, nici la Roma nu se elibereaza acte de functionare decat de autoritatea locala, care utilizeaza fondurile obtinute din taxe pentru reabilitarea infrastructurii urbane", a mai spus Meghesi.

Protestatarii au semnalat si alte inadvertente majore legate de eliberarea autorizatiilor. "Pai la Constanta, la Craiova si in alte zeci de localitati, sefii locali ai ARR sunt si lideri de sindicat, si patroni de firma de taxi, si membri PSD si consilieri locali. Ce sa mai zicem de presedintele ARR, domnul Suciu, care este si vicepresedinte de sindicat?", a conchis Palade.

Cheltuieli obligatorii prevazute de Legea taximetriei:

1. Cheltuieli ale soferului:

– vizita medicala si psihologica, cazier judiciar: 1.200.000 lei

– taxa scolarizare pentru atestatul profesional: 1.500.000 lei

– taxa examinare: 300.000 de lei

– eliberare certificat profesional: 300.000 de lei

– pierderi datorate timpului petrecut la cursuri: 8.500.000 lei

2. Cheltuieli ale operatorului de transport:

– dotare cu aparat de taxat fiscal, caseta TAXI etc.:13.500.000 lei

– vopsire auto (cu pierdere generata de stationare):15.000.000 lei

– licente de transport si executie (inclusiv certificat de agreare RAR):5.000.000 lei

– cheltuieli cu audit finaciar: 19.000.000 lei

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *