Stiri si noutati

Patru calatorii gratuite pe luna cu avionul si cazare la patru stele pentru demnitari

Carmen Neacsu

Abia instalati in functii, noii demnitari, deopotriva parlamentari si guvernanti, incep sa-si creeze toate conditiile pentru a-si asigura confortul pentru noul mandat. Astfel, dupa ce deputatii au aprobat cheltuirea a circa 60 miliarde de lei pentru achizitia de noi autoturisme si calculatoare, Guvernul a dat posibilitatea celor 177 de demnitari ai sai sa-si acopere cheltuielile de cazare in Bucuresti fara a fi necesar sa aduca acte pentru decontare. Aceasta, dupa ce le-a fost aprobata cea mai mare majorare de salarii din acest an. In plus, demnitarii vor avea dreptul la cate o calatorie pe saptamana, dus-intors, inclusiv cu avionul.

Potrivit unei hotarari adoptate recent de Executiv, ordonatorii principali de credite sunt autorizati sa plateasca persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, numite sau asimilate acestora, a unei sume forfetare lunare pentru cheltuielile de cazare in Bucuresti, fara a fi necesara decontarea. "Ordonatorii principali de credite bugetare sunt autorizati sa aprobe plata din bugetul institutiilor pe care le conduc a unei sume forfetare pe luna, fara a fi necesara decontarea acesteia, catre persoanele care ocupa functii de demnitate publica numite sau functii asimilate celor de demnitate publica, pentru suportarea cheltuielilor de cazare in municipiul Bucuresti", se arata in actul normativ. Cuantumul sumei forfetare va fi stabilit prin ordin al fiecarui ordonator principal de credite, fara a se depasi 12 milioane de lei pe luna, cu incadrarea in bugetul autoritatii publice respective. De aceasta suma nu vor beneficia persoanele care au domiciliul in Bucuresti si nici persoanele carora le sunt atribuite efectiv locuinte de serviciu.

Optiuni pentru cazare

Demnitarii care nu opteaza pentru primirea sumei forfetare de 12 milioane de lei pe luna pot sa-si deconteze cheltuielile de cazare intr-un hotel din Bucuresti clasificat la categoria patru stele. Astfel, potrivit hotararii, ordonatorii principali de credite bugetare sunt autorizati sa aprobe "suportarea din bugetele institutiilor pe care le conduc" a cheltuielilor aferente cazarii la hotelurile din Bucuresti a persoanelor care ocupa functiile mentionate in cadrul institutiei, carora nu li s-au putut asigura locuinte in Capitala si care nu opteaza pentru suma forfetara. Cheltuielile de cazare pentru aceste persoane vor putea fi decontate in limita tarifelor efectiv platite pentru o camera in hoteluri incadrate in categorii de pana la patru stele inclusiv. Aceste ultime prevederi vor fi aplicate pana la 30 iunie 2005. Cheltuielile de cazare pentru aceste persoane vor putea fi decontate si in cazul in care beneficiarii ocupa apartamente in hoteluri din Bucuresti, iar tarifele pentru cazare nu depasesc costurile percepute pentru o camera in hoteluri incadrate in categorii de pana la patru stele inclusiv. Nu trebuie uitata nici posibilitatea de a beneficia, lunar, si de patru deplasari dus-intors intre municipiul Bucuresti si localitatea in care isi au domiciliul , cu orice mijloc de transport, ale caror cheltuieli se deconteaza in conditiile legii.

Ion Giurascu, fost secretar de stat in Ministerul Muncii ne-a declarat ca "i se pare normal ca actualii demnitari sa beneficieze de maximum doua calatorii pe luna, pentru ca treaba lor nu este sa faca pe navetistii, ci sa stea la ?saiba? la Guvern. Nu i-a obligat nimeni sa fie ministri sau secretari de stat, chiar daca sunt din provincie", a spus Giurascu.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *