Stiri si noutati

Paul Wolfowitz cere SUA sa faca concesiile necesare pentru liberalizarea comertului mondial

“”>Presedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a cerut, luni, autoritatilor americane sa profite de Summitul G8 de la Sankt – Petersburg, pentru a depasi impasul in care se afla negocierile pentru liberalizarea comertului mondial prin acceptarea unor reduceri mai mari a subventiilor acordate fermierilor americani, informeaza Reuters.
La sfarsitul acestei saptamani, sefii de stat si de guvern din SUA, Canada, Rusia, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta si Italia se vor reuni la Sankt – Petersburg pentru summitul G8 (Grupul celor sapte tari puternic industrializate, plus Rusia). Reuniunea are loc la doua saptamani dupa ce ministrii Comertului nu au reusit sa ajunga la un acord privind liberalizarea schimburilor de produse agricole si bunuri industriale, care alaturi de schimburile de servicii, constituie cei trei piloni ai discutiilor de liberalizare a comertului mondial.
Intr-o scrisoare trimisa fiecaruia din liderii G-8, precum si omologilor lor din economiile emergente Brazilia, China, India, Mexic si Africa de Sud, presedintele Bancii Mondiale a apreciat ca reuniunea de la Sankt – Petersburg este o oportunitate pentru a avansa discutiile regrupate sub denumirea ‘Ciclul Doha’.
‘In acest caz este vorba de o negociere trilaterala. Grupul G-20 (-Grupul celor 20 de natiuni in curs de dezvoltare-) vrea reduceri mai mari la subventiiile acordate de SUA pentru fermierii sai inainte de a accepta reducerile solicitate la bunurile industriale. Washingtonul poate debloca negocierile prin avansarea unei oferte superioare. Daca acest lucru se va intampla atunci si UE va veni in intampinarea cererilor venite de la G20 si SUA cu o noua oferta consolidata’, a apreciat Paul Wolfowitz.
Inceput in urma cu cinci ani, Ciclul Doha are drept obiectiv ajungerea la un acord care va da un impuls economiei mondiale si va reduce saracia. Insa pentru a se ajunge la un acord statele sarace sustin ca este necesar ca statele bogate sa-si deschida pietele agricole inainte ca statele sarace sa-si deschida la randul lor pietele industriilor si serviciilor. Mai multi diplomati si analisti au apreciat ca reuniunea G8 de la Sankt – Petersburg ar putea fi punctul de cotitura pentru negocierile derulate sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *