Stiri si noutati

Pe cine protejeaza OSIM?

Stim cu totii cum functioneaza organismele de stat din Romania. De cate ori venim in contact cu ele, constatam ca in loc sa fie guvernate de legi, ele sunt conduse de mecanisme obscure, care sfideaza logica si ne afecteaza in mod direct.

Este bine cunoscut faptul ca, pentru oricine doreste sa protejeze o marca, in Romania exista un singur loc unde poate merge – la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM). In continuare, va prezentam inca un exemplu privind modul in care acest organism de stat cu atributii centrale in domeniul protectiei drepturilor intelectuale intelege sa protejeze drepturile persoanelor fizice si juridice romane.

Atitudinea duplicitara a OSIM

In lumea telecomunicatiilor, este in plina desfasurare o disputa legata de drepturile de folosire a marcii Vodafone intre Vodafone Group Plc. Anglia si Telemobil SA – Zapp, pentru care se pare ca s-au epuizat toate tentativele de solutionare amiabila.

Totul a inceput in cursul anului 1995, cand Telemobil SA a inregistrat la OSIM mai multe marci cu relevanta in domeniul telecomunicatiilor, printre care se afla cea care face obiectul litigiului mentionat. Lucrurile au continuat pe fagasul normal pana in anul 2000, cand apare prima sincopa in felul in care OSIM intelege sa-si indeplineasca atributiile.

Ca din greseala, oficiul admite doua cereri de inregistrare facute de Vodafone Group Plc. pentru inregistrarea marcii Vodafone si Vodafone cu semn grafic si emite in acest sens certificatele de inregistrare marca nr. 43864 si 43869, trecand sub tacere orice asemanare cu marca deja protejata de Telemobil, desi singura diferenta dintre acestea era elementul grafic (litera "o" cu o grafie speciala). Legea prevede ca va fi refuzata de la inregistrare orice marca similara cu una anterioara si destinata a fi aplicata unor produse sau servicii identice sau similare, insa OSIM aplica legea dupa bunul sau plac.

OSIM – implicat in cel mai mare litigiu de marca

In prezent, se desfasoara pe rolul Tribunalului Bucuresti litigiul apreciat de catre specialisti drept cel mai puternic din domeniul protectiei marcilor, atat prin forta protagonistilor – Vodafone Plc. Anglia si Telemobil SA – Zapp, cat si prin obiectul acestuia – marca Vodafone.

In cursul anului 2003, in spiritul politicii agresive pe care o desfasoara pe plan mondial, Vodafone Group Plc. a apelat la cunostinta sa mai veche, Rominvent, agentia de proprietate industriala care a inregistrat la OSIM cele doua marci in cursul anului 2000 in favoarea Vodafone Group Plc., pentru a intenta un prim proces Telemobil SA in scopul impiedicarii utilizarii acestei marci. Interesant este ca la Rominvent principalul actionar este Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, iar fostul presedinte al acestei institutii, George Cojocaru, detine si el participatii.

Intrucat aceasta prima cerere a Rominvent a fost respinsa de catre instanta de judecata, Vodafone Group Plc. a apelat la un avocat "de marca" – Lucian Mihai, partener la Casa de avocati Linklaters, Miculiti si Asociatii si fost presedinte al Curtii Constitutionale.

Desi OSIM este chemat in judecata alaturi de Telemobil SA, surprizele din partea celor care conduc oficiul continua: printr-un punct de vedere depus la dosarul Tribunalului Bucuresti, dl. Director Gabor Varga afirma cu nonsalanta ca marca Vodafone nr. 23987 din 1995, apartinand Telemobil, are protectie pentru clasele de servicii 35 si 38, cu referire la servicii de telecomunicatii, si este cu atat mai evident ca Telemobil ar profita de caracterul distinctiv si de renumele marcii notorii, aducand prejudicii titularului marcii notorii (Vodafone Group Plc.). Cu alte cuvinte, organismul chemat sa inregistreze marcile si sa protejeze pe titularii acestora dispune inregistrarea unei marci in anul 1995, pentru ca in anul 2004 sa pretinda ca a procedat "inco-rect", intrucat aceasta inregistrare ar aduce prejudicii unui titular al unei asa-zise marci notorii. Oare care sa fie mecanismele obscure ce l-au determinat pe dl. director Varga sa argumenteze vadit in favoarea partii reprezentate de catre avocatul Lucian Mihai, un binecunoscut teoretician al proprietatii intelectuale si profesor universitar la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti?

Avand in vedere pozitia contradictorie manifestata de OSIM in aceasta problema pe parcursul timpului, vom urmari cu interes evolutia cazului, sperand ca celelalte organe ale statului chemate sa aplice legea, si anume instantele judecatoresti, o vor face in mod transparent si nu asa cum pare sa fie practica la nivelul conducerii OSIM. (M.C.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *