Stiri si noutati

Pensionarii din Iasi se "bat" pe certificate de trezorerie

Sute de ieseni stau la coada in fiecare zi, incepand de la ora opt dimineata, in fata Directiei Generale a Finantelor Publice, pentru a cumpara certificate de trezorerie. Aceasta, desi ultima emisiune de astfel de titluri de stat, are scadenta la 180 zile si dobanda de doar 23% pe an. "Prefer sa cumpar aceste titluri pentru ca sunt sigure si nu risc sa-mi pierd banii", isi justifica un cumparator alegerea. Argumentul sau este valabil si in cazul celor mai multi investitori in titluri de stat, in marea lor majoritate pensionari.

"A fost si Caritas, si FNI, am auzit si de banci falimentate, dar nu am auzit niciodata ca statul sa nu iti dea banii inapoi. Asa ca mai bine o dobanda mica, dar sigura", spune un alt pensionar.

Prima emisiune de certificate de trezorerie a fost lansata pe piata Iasiului in aprilie 1999, cu termen de 180 de zile si o dobanda de 80% pe an, pentru ca in decembrie, acelasi an, dobanda sa scada la 57%. Cu toate acestea, succesul emisiunii a fost urias. De atunci, cu toate ca rata dobanzii a continuat sa scada, populatia a cumparat in continuare titluri de stat. Practic, din aprilie 1999 si pana acum, iesenii au imprumutat statul cu 3.597 miliarde lei, suma care plaseaza Iasiul pe unul din primele trei judete din tara la acest capitol. (M.A.)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *