Stiri si noutati

Pentru ca le considera fara valoare, taranii arunca la gunoi cupoanele agricole

Claudia Botezatu

Mecanismul de acordare a cupoanelor agricole functioneaza foarte greoi, ceea ce duce la intarzierea lucrarilor in agricultura, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele organizatiei sindicale Agrostar. Acesta a mai precizat ca autoritatile arunca banii "in vant" cu aceste bonuri valorice, deoarece 50-60% din cupoane nu se regasesc in achizitionarea de inputuri (samanta, ingrasaminte chimice si pesticide). Si sprijinul de 5.000 lei/litrul de motorina este inutil, in conditiile in care combustibilii s-au scumpit cu cateva mii de lei in ultimele saptamani. "Pretul motorinei a tot crescut, mai ales de la 1 aprilie, cand au fost majorate accizele. Astfel, sprijinul efectiv al statului a ajuns la 2.000 lei/litrul de motorina. Cam inutil. Acest ajutor nu prea mai are nici o eficienta. Practic, banii de la buget sunt aruncati intr-un sac fara fund", a afirmat Stefan Nicolae.

In ceea ce priveste valorificarea cupoanelor agricole, sunt producatori care trebuie sa faca drumuri lungi pana la depozitele de ingrasaminte sau pesticide. Astfel de deplasari sunt costisitoare. Pana la urma, din 1.500.000 lei cat poate sa obtina pentru un hectar, producatorul agricol este nevoit sa scada cheltuielile cu drumul si cu transportul, care uneori sunt mult mai mari. In aceste conditii, multi tarani nici nu mai ridica bonurile de la primarii sau, daca le obtin, renunta in a le mai utiliza. Altii ajung sa le vanda la preturi mai mici decat valoarea lor. Vanzarea se face fara probleme, in ciuda faptului ca Executivul a luat masura personalizarii cupoanelor.

Banii puteau fi cheltuiti pentru aderare

Stefan Nicolae mai afirma ca sunt greutati in privinta obtinerii de cupoane de catrei cei care lucreaza pamantul in arenda. "Exista dificultati in special la proprietarii care au pamantul arendabil. Pentru a lua cupoane, arendasii trebuie sa obtina imputernicire de la proprietari. Sunt multe primarii care nu recunosc aceste imputerniciri. De aici, se creeaza anumite dispute. Cupoanele sunt date mai intai proprietarilor si apoi arendatorilor. Astfel, se creeaza dezechilibru si se produc intarzieri in efectuarea lucrarilor agricole", ne-a spus presedintele Agrostar. Acesta a precizat ca in conditiile in care cei mai multi proprietari detin suprafete foarte mici de terenuri, banii cheltuiti de stat pe cupoane nu ajuta prea mult la redresarea agriculturii. "Banii puteau fi folositi in alte scopuri, pentru masuri de pregatire a aderarii la Uniunea Europeana. Avem niste cote pe anumite produse pe care le-am negociat cu UE. Aici trebuie facute investitii majore. Am explicat ministruluia griculturii ca masura de ajutorare a 4-5 milioane de proprietari care detin, in medie 2,5 hectare, nu are eficienta pentru noi, pentru piata". Mentionam ca pentru sprijinirea producatorilor agricoli efortul bugetar din acest an va fi de aproape 14.000 miliarde de lei.

Tiparirea cupoanelor, 63 miliarde de lei

Presedintele Agrostar considera ca Executivul nu ia masuri pentru concentrarea terenurilor agricole, ci dimpotriva. Potrivit proiectului de lege privind modificarea legislatiei referitoare la fondul funciar, Guvernul vrea sa scape de ultimele 600.000 de hectare pe care statul le detine. "Este un nucleu de 600.000 de hectare aflate in concesiune, care au contribuit anul trecut la cresterea PIB. Statul vrea sa le parceleze si pe acestea".

Amintim ca Ministerul Agriculturii sprijina producatorii agricoli pentru culturile infiintate in aceasta primavara pe maximum cinci hectare, cu exceptia culturii de porumb, ovaz, furaje, prin acordarea de bonuri valorice pentru procurarea de samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, in valoare de 1.500.000 lei/hectar. De asemenea, se mai acorda o subventie de 5.000 lei/litru pentru motorina utilizata in agricultura. Au fost tiparite in jur de 70 milioane de cupoane, costul acestora ridicandu-se la circa 63 miliarde de lei.

Flutur, nemultumit de scumpirea ingrasamintelor

Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii, ne-a declarat ca nu are informatii despre faptul ca producatorii agricoli isi vand cupoanele la preturi sub valoarea lor. "Sunt tot felul de speculatii care se fac in teritoriu", a spus Flutur. WEl a adaugat ca este ingrijorat de scumpirea "peste noapte" a ingrasamintelor si pesticidelor. Ministrul sustine ca va avea o intalnire cu producatorii de ingrasaminte pentru a lamuri aceasta situatie. Cat priveste motiunea simpla "Cuponiada – confuzie si disperare in agricultura Romaniei", depusa de parlamentarii PSD la Senat, Gheorghe Flutur a spus ca, din punctul sau de vedere, "este o demagogie". "Noi lucram pe un buget facut de ei, dar vom acorda banii pe obiective clare", a subliniat ministrul.

Subventia la motorina nu ii tenteaza pe agricultori

Producatorii agricoli nu "se inghesuie" sa isi ridice subventia la motorina, pentru ca nu au tractoare si banii necesari pentru a acoperi diferenta. "Este praf in ochi acordarea acestor subventii pentru motorina si cupoanele agricole pentru cumpararea de samanta, ingrasaminte chimice si pesticide. Oamenii nu au diferenta de bani pentru a ridica motorina si acum, cu sumpirile, nu mai merge nimeni sa-si ridice motorina", ne-a declarat Ioan Puscas, reprezentant al producatorilor agricoli din Jidvei, judetul Alba. El a spus ca unii tarani si-au ridicat cateva galeti de motorina si restul a ramas la stat. "Producatorii agricoli care au tractoare vor bani, nu motorina", a precizat Puscas. (S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *