Stiri si noutati

Pentru ca nu respecta standardele UE, 472 fabrici de lapte, din 558, vor fi inchise pana in 2007

Claudia Botezatu

In Romania, calitatea laptelui reprezinta o problema, avand in vedere ca cea mai mare parte din productie nu corespunde cerintelor Uniunii Europene. Analizele facute in laboratoarele directiilor sanitar-veterinare in luna martie arata ca 50% din lapte contine peste un milion de germeni pe mililitru, 40% au intre 100.000 si un milion de germeni si doar 10% detin sub 100.000 de germeni, cat reprezinta limita acceptata de standardele europene. De asemenea, doar 55% din laptele romanesc contine sub 400.000 de celule somatice conform standardelor de calitate, restul depasind chiar si 600.000.

In negocierile cu Uniunea Europeana, Romania a reusit sa obtina o cota de 3,2 milioane tone de lapte, insa este obligatoriu ca acesta sa fie procesat in sistem industrializat. Cota este cu mult mai mare decat posibilitatile actuale ale acestui sector, avand in vedere ca in Romania la o productie de peste cinci milioane de tone nu se proceseaza decat 1,1 milioane tone. Cam 80% din productia de lapte este folosita pentru autoconsum sau este vandut direct in pietele agroalimentare.

Practic, trebuie triplata cantitatea de lapte destinata prelucrarii, lucru foarte dificil de obtinut in conditiile in care majoritatea vitelor sunt crescute in gospodarii de subzistenta, iar circa 500 fabrici de lapte sunt pe punctul de a fi inchise.

Luand in considerare faptul ca exploatatiile romanesti detin in medie 1,4 capete bovine, in acest moment, nici macar laptele care ajunge la procesare nu provine din ferme organizate. In aceste asa-zise ferme nu se poate folosi tehnologia solicitata de UE.

Doar 15% din laptele colectat de fabrici este de la fermele profilate pe productia de lapte. Precizam ca in statele europene, o ferma medie are cam 20-30 de capete.

Potrivit statisticilor, exista aproximativ 1,8 milioane capete de vite, insa calculele specialistilor arata ca ar fi suficiente doar 800.000 de capete, daca ar fi crescute in unitati dotate la standardele europene. Dupa aderare, 95% din efectivele de vaci trebuie crescute in ferme specializate si doar 5% in gospodarii de subzistenta, asa cum se intampla si in statele UE.

472 fabrici de lapte vor fi inchise

Mari probleme se intalnesc si la unitatile de prelucrare a laptelui care nu se conformeaza cerintelor UE. Conform datelor Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din 558 de fabrici, 472 de unitati nu au nici o sansa sa indeplineasca cerintele comunitare la data aderarii si, ca atare, urmeaza sa fie inchise.

Alte 27 de unitati au obtinut o perioada de tranzitie pana pe 31 decembrie 2009 pentru a se adapta standardelor, inca 35 mai trebuie sa se alinieze normelor sanitare si doar 24 de fabrici sunt conforme cu ceintele comunitare.

Reprezentantii ANSVSA sustin ca vor elabora o strategie pentru imbunatatirea infracstructurii de control sanitar- veterinar si de control al alimentelor prin infiintarea a 16 laboratoare regionale care vor fi dotate corespunzator pentru analiza calitatii laptelui materie prima.

Precizam ca in acest moment nu exista nici un astfel de laborator. Rezultatele testelor de laborator vor putea fi disponibile in vederea ameliorarii structurii de rasa a bovinelor din Romania si pentru stabilirea unui sistem de plata a laptelui in functie de calitate, mai precizeaza ANSVSA.

Ca masura pentru siguranta alimentelor, agentia a emis Ordinul 3/2005 prin care a fost interzisa comercializarea laptelui de catre producatorii particulari. Insa, in continuare, acesti producatori vand nestingheriti lapte care nu este supus nici unui control.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *