Stiri si noutati

Pentru procurarea manualelor scolare, un parinte va scoate din buzunar doua milioane de lei vechi

Alexandru Calmacu

Inceperea noului an scolar inseamna pentru cei mai multi dintre parinti cheltuieli cu mult peste puterile lor. Dupa ce ziarul nostru a semnalat faptul ca, pentru pregatirea unui elev, cu tot necesarul de rechizite si uniforme scolare, un parinte scoate din buzunar mai mult decat salariul minim pe economie, adica peste patru milioane de lei vechi, acum putem afla si care sunt costurile pentru procurarea de manuale noi. In primul rand, aceste cheltuieli pun pe ganduri toate familiile, cu venituri medii, ai caror copii sunt elevi in clasele a XI-a si a XII-a. Acestia nu beneficiaza de manuale gratuite, deoarece invatamantul obligatoriu s-a extins numai pana la clasa a X-a inclusiv.

In prezent, in conceptia Ministerului Educatiei si Cercetarii, ultimele doua clase de liceu sunt benevole, doar pentru cei care vor sa obtina o diploma de Bacalaureat pentru a putea accede intr-o institutie de invatamant superior. Astfel, pentru cumpararea unui set intreg de manuale, fie pentru clasa a XI-a, fie pentru clasa a XII-a, un parinte va scoate din buzunar pana in doua milioane de lei vechi. Iata care sunt preturile (in lei vechi) dintr-o librarie de cartier: Limba si Literatura Romana – 154.000 lei; Matematica – 119.000 lei; Istoria romanilor ? 181.000 lei; Geografia Romaniei ? 167.000 lei; Limba Latina ? 130.000 lei; Filosofie ? 143.000 lei; Chimie 126.000 lei Limba Franceza – 156.000 lei; Biologie 151.000 lei; Limba Engleza – 130.000; Fizica – 169.000 lei. Trebuie sa precizam faptul ca aceste preturi sunt minime, ele fiind editate de catre edituri care au castigat licitatiile la cele mai mici preturi. In schimb, sunt alte case de editura, mai "pretentioase?, care isi vand marfa, in conditii grafice mai deosebite si la preturi mai mari fata de cele inserate, in medie cu 50.000 si 100.000 lei vechi.

Meditatiile, alte dureri de cap

De asemenea cheltuieli nu sunt scutiti nici parintii ai caror copiii sunt elevi fie in clasele gimnaziale, fie in primele doua clase de liceu. Aceasta, deoarece, in afara celor din clasa I, ceilalti primesc manuale uzate de la generatiile anterioare. Si cum, la multe dintre ele, gradul de uzura este foarte mare, multe dintre ele nemaiputand fi folosite, parintii sunt obligati sa le procure de pe piata libera. Oricum, pentru inceputul actualului an scolar, Ministerul Educatiei si Cercetarii a anuntat ca au fost retiparite 3.771.318 manuale, in valoare de 124,5 miliarde lei ROL, iar "numarul de manuale noi oferite prin organizarea de licitatii este de 6.058.049, suma cheltuita fiind de 188,9 miliarde ROL?.

Totodata, spune ministerul, ca "elevii din clasele V-VIII si cadrele didactice din 4250 de scoli din mediul rural vor beneficia de o consistenta oferta de carte scolara, prin achizitionarea a 1,2 milioane de exemplare (1542 de titluri), in valoare de aproximativ 1,2 milioane USD, volume de care vor beneficia 400.000 de elevi din mediul rural, din 33 de judete?. Insa, nu se precizeaza daca aceste carti suplimentare se vor distribui gratuit sau nu.

Peste toate aceste cheltuieli, parintii, dornici sa imbunatateasca pregatirea copiilor si in particular, mai cu seama pentru cei care se pregatesc pentru bacalaureat si admitere in facultate, vor avea surpriza ca si piata meditatiilor a explodat. Astfel, cele mai scumpe meditatii se anunta cele pentru romana si limbi straine. Pentru acestea, un parinte va plati, pentru doua ore de pregatire, intre 500.000 si 800.000 de lei vechi, pretul variind in functie de cartea de vizita a cadrului didactic.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *