Persoanele fizice, cetateni romani si straini care provin din statele membre ale Uniunii Europene si asociatiile familiale care doresc sa desfasoare activitati economice, vor obtine mai usor autorizatiile de functionare si inscrierea la Registrul Comertului, potrivit prevederilor unui proiect de lege intocmit de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMM). Mai mult, termenele de solutionare a cererilor de autorizare, a eliberarii acesteia si a certificatului de functionare vor fi reduse semnificativ.
Astfel, avizele si acordurile care trebuie obtinute in prezent de la institutiile abilitate vor disparea, fiind inlocuite cu declaratii pe propria raspundere ca sunt indeplinite conditiile de functionare. Totodata, conditia referitoare la calificarea profesionala in domeniu nu va mai fi solicitata in cazul in care nu este necesara o pregatire de specialitate pentru desfasurarea respectivei activitati economice. Pentru practicarea unor activitati economice ce nu sunt reglementate de legi speciale, solicitantii trebuie sa depuna actele care dovedesc absolvirea unei scoli sau a unui curs de calificare in acel domeniu. Pe de alta parte, solicitantii nu vor mai trebui sa prezinte cazierul judiciar, ci cel fiscal, conform legislatiei in vigoare.
Actele vor fi obtinute mai repede
Solutionarea cererii de autorizare nu va mai dura 15 zile, ci numai cinci zile lucratoare. Proiectul de lege obliga primariile sa efectueze demersurile necesare pentru depunerea autorizatiei la oficiile teritoriale ale Registrului Comertului in cel mult trei zile de la inmanarea autorizatiei pentru eliberarea certificatului de functionare. Astfel, solicitantul nu mai trebuie sa se duca la Oficiul Registrului Comertului pentru a depune autorizatia semnata de primar.
Oficiile Registrului Comertului vor trebui sa elibereze si sa trimita solicitantilor certificatele de inregistrare in numai sapte zile de la primirea autorizatiei de functionare.
In cazul in care actele nu vor fi eliberate in aceste termene, vor fi considerate "acordate", prevede proiectul mentionat.
In ceea ce priveste asociatiile familiale, proiectul de lege elimina obligativitatea ca toti membrii respectivei familii sa locuiasca in aceeasi localitate si ofera posibilitatea asocierii inclusiv cu rudele de gradul patru.
Potrivit proiectului, persoana care doreste sa infiinteze o asociatie familiala trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani, iar pentru a deveni persoana fizica autorizata, varsta minima este de 18 ani.
Have something to add? Share it in the comments.