Stiri si noutati

Peste 145.000 de familii isi vor monta centrale de apartament

Carmen Neacsu

Regiile de termoficare din tara se confrunta, in marea lor majoritate, in aceasta perioada, cu o avalansa de cereri de debransare de la sistemul centralizat de in-calzire.

Exista situatii in care numai 10-20% din populatie ramane racordata la retea. Daca pana acum cateva saptamani se inregistrau, zilnic, cate 20 cereri de debransare, furnizorii de agent termic primesc acum sute de astfel de solicitari intr-o singura zi. Pe de alta parte, cererile de instalare de centrale de apartament au un ritm mult mai sustinut decat anul trecut.

Cu 30% mai multe solicitari in Bucuresti

Astfel, pana pe 31 august a.c., bucurestenii au depus la Distrigaz Sud 16.203 cereri de instalare a centralelor termice de apartament, cu circa 6.000 de solicitari mai mult ca in aceeasi perioada a anului trecut. La nivelul intregii societati, in perioada ianuarie -august a.c. au fost primite 62.608 cereri, din care au fost puse in functiune deja peste 33.000 centrale de apartament. Anul trecut, la Distrigaz Sud au fost aprobate peste 68.700 cereri de acest gen. La acestea se adauga si solicitarile depuse la Distrigaz Nord, unde au fost primite peste 80.000 de cereri prin care se solicita autorizatie pentru instalarea de centrale de apartament.

Numarul solicitarilor va creste masiv

Numarul celor care vor depune cereri este asteptat sa creasca, mai ales ca se apropie sezonul rece, iar vestile privind costul intretinerii nu sunt deloc linistitoare, cu toate ca sefii regiilor de profil incearca, ca in fiecare an, sa ne convinga ca tariful gigacaloriei nu va exploda. "Din acest numar, au fost deja aprobate aproximativ 50.000 de solicitari", ne-au declarat surse autorizate din cadrul Distrigaz Nord, care estimeaza ca pana la finele anului vor fi depuse inca 50.000 de cereri. Aceasta, in conditiile in care pe tot parcursul anului trecut au fost depuse circa 100.000 cereri de instalare de centrale proprii.

Inainte de a cumpara o centrala, trebuie depusa o cerere la Distrigaz pentru a solicita aprobarea instalarii unei tevi separate de gaz si a unui arzator suplimentar. Exista doua tipuri de microcentrale: murale (care se fixeaza pe pereti), cu puteri cuprinse intre 12 si 28 de kilowati, si stationare (de pardoseala), care au puteri mai mari de 28 kw. Puterea microcentralei se alege in functie de suprafata apartamentului, pentru fiecare metru patrat fiind necesari aproximativ 10 wati. Costurile unei centrale variaza intre 450 euro si 1.600 euro. Exista firme mari care ofera instalare gratuita sau macar unele facilitati, dar de cele mai multe ori aceasta operatiune costa, tarifele practicate fiind intre 300 si 500 euro, in functie de materialele folosite (cupru, pexal, inox) si de numarul de contorizari pentru fiecare sursa de apa.

Majoritatea regiilor de termoficare din tara se confrunta, in aceasta perioada, cu o avalansa de cereri de debransare de la sistemul centralizat de incalzire, in unele orase doar 10-20% din populatie ramanand racordata la retea. Daca in perioada verii s-au inregistrat, zilnic, cate 10-15 cereri de debransare, acum, furnizorii de agent termic primesc sute de astfel de solicitari intr-o singura zi.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *