Stiri si noutati

Peste 23.000 de romani care au contractat minimum doua credite sunt rau-platnici

Consuela Stegarescu

Numarul persoanelor fizice care au contractat cel putin doua imprumuturi si au intarziat mai mult de 30 de zile la achitarea ratelor lunare aferente se ridica la finele lunii trecute la 23.242, potrivit oficialilor Biroului de Credit. Cei mai multi rau-platnici din aceasta categorie, circa 18.500, au contractat cate doua credite. Numarul celor care au obtinut trei imprumuturi si au "uitat" sa le ramburseze se ridica la 3.600.

Din evidentele Biroului de Credit nu lipsesc nici clienti rau-platnici ai bancilor care au luat patru credite ? 863 de persoane, cinci credite ? 178 de persoane, sase credite ? 55 de persoane, respectiv sapte credite ? 13 persoane. "Premiantii" la aceasta categorie sunt doi romani cu cate zece, respectiv noua credite neperformante, respectiv doi romani cu cate opt imprumuturi obtinute de fiecare si pentru care au intarziat plata ratelor pentru o perioada mai mare de 30 de zile. Biroul de Credit nu detine inca informatii referitoare la numarul total al clientilor bancilor care au contractat mai multe credite.

Portretul-robot al rau-platnicilor

Cei mai multi rau-platnici din totalul de 484.000 de persoane fizice intrate de "lista neagra" a Biroului de Credit de cand a inceput sa functioneze aceasta institutie sunt creditatii cu varste intre 35 si 39 de ani, potrivit directorului general al institutiei, Serban Epure. Acestia reprezinta aproape 20% din totalul rau-platnicilor recenzati de Birou, peste 85.000 de persoane. Pe locul al doilea in acest clasament se afla persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani, numarul rau-platnicilor din aceasta categorie fiind de peste 76.000, iar pe locul al treilea cei intre 25 si 29 de ani – peste 71.000 de persoane. La polul opus, segmentul de clientela pe care se inregistreaza cel mic mic numar de rau-platnici este cel al persoanelor intre 65 si 69 de ani ? circa 3.000 de clienti. Persoanele aflate in aceasta categorie nu sunt favoritii bancilor, de obicei din cauza nivelului veniturilor.

Creditul in valuta, crestere cu 63,6%

Soldul imprumuturilor in valuta acordate de bancile comerciale a avansat in intervalul mai 2004 – mai 2005 cu aproape 64%, fiind principalul suport pentru majorarea cu 38,5% a creditului neguvernamental, reiese din datele publicate de BNR.

In termeni reali, creditul neguvernamental a urcat cu 26%, pana la 470.951 miliarde lei. Finantarile in moneda nationala au avut un ritm de crestere inferior, de sub 30% nominal si 17,7% in termeni reali. Creditul neguvernamental a crescut in luna mai cu 4,5% in termeni reali.

In aceasta ultima luna, dinamica finantarilor in moneda nationala a depasit-o pe cea a creditelor in valuta, respectiv o crestere de 5% comparativ cu un avans de 4,58% la imprumuturile in devize straine.

La finele lunii mai, creditele in valuta au totalizat 7,8 miliarde euro.

Creditarea va fi limitata

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca adoptarea de masuri pentru temperarea creditului in valuta este inevitabila, intrucat povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impartita in cadrul unui mix de politici economice.

BNR intentioneaza sa limiteze ponderea detinuta de totalul ratelor lunare datorate de o persoana fizica la 40% din veniturile acesteia, au declarat surse bancare citate de Mediafax.

Acest nivel va ingradi posibilitatea unui client de a accesa mai multe imprumuturi. Banca centrala a introdus, in luna februarie a anului trecut, doua norme privind creditele pentru populatie, care stabilesc limite ale serviciului datoriei de 30% in cazul creditelor de consum si de 35% la cele ipotecare. Bancile ar trebui sa calculeze serviciul datoriei si in functie de alte angajamente bancare ale clientului, insa regula impusa de BNR a fost putin respectata.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *