Stiri si noutati

Peste 9.000 de salariati din intreprinderile cu pierderi vor fi concediati in acest an

Carmen Neacsu

Salariile angajatilor din 53 de societati de stat, monitorizate potrivit Acordului cu FMI vor creste, in acest an, cu maximum 4% fata de nivelul de anul trecut. In plus, numarul salariatilor acestor societati se va reduce cu 9.069 de persoane, cei mai multi provenind din sectorul minier. Hotararea adoptata ieri de Executiv prevede ca din cei 9.069 de posturi care vor fi reduse, 6.489 vor disparea prin disponibilizare. Posturile a 990 de salariati vor fi externalizate, in timp ce 1.590 de angajati vor fi scosi la pensie sau transferati. Sunt vizati direct angajati din Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, AVAS, Ministerul Culturii. Nu scapa nici angajatii Postei Romane, ai Monetariei Statului, ai Administratiei Nationale de Meteorologie, precum si cei din Regia Autonoma "Multiproduct" a Ministerului Justitiei, sau ai SC "Rami Dacia" din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor.

Ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a precizat ieri ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie.

Disponibilizari, mai mult din MEC

In subordinea MEC se afla 25 de intreprinderi monitorizate, printre care SN Lignitul Oltenia, Compania Nationala (CN) a Huilei Petrosani, CN Minvest Deva, CN a Uraniului Bucuresti, CN Metale Pretioase si Neferoase Remin, precum si Oltchim Ramnicu Valcea, Romaero SA Bucuresti, CN Romarm, Societatea Avioane Craiova. Alte intreprinderi monitorizate din portofoliul MEC sunt Termoelectrica, Transelectrica, Hidroelectrica, Electrica si Nuclearelectrica, precum si Transgaz si Romgaz Medias SA.

Reduceri din ?alte cauze?

Alte reduceri de personal se vor opera la unitatile monitorizate din subordinea Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), in special prin externalizare de activitati, in timp ce de la societatea Rami Dacia, din subordinea MAI, vor fi reduceri de personal din disponibilizari si "alte cauze". Si de la Compania Nationala a Imprimeriilor "Coresi" si RA Romania-Film din subrdinea Ministerului Culturii vor fi facute concedieri, in timp ce salariatii a trei societati din subordinea Ministerului Agriculturii (respectiv SN Imbunatatiri Funciare, RNP si RA Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare ) pot sa stea linistiti, de vreme ce reducerile de personal de aici vor fi doar "din alte cauze".

Concedieri si din Transporturi

Potrivit hotararii Guvernului, vor fi disponibilizati si numerosi salariati ai societatilor aflate in subordinea Ministerului Transporturilor. "Cap de lista" sunt societatile feroviare (CFR SA, CFR Marfa, CFR Calatori si Metrorex), dar si Administratia Nationala a Drumurilor, Registrul Auto Roman, Aeroportul International Henri Coanda, Compania TAROM. Nu in ultimul rand, se vor face concedieri si din cadrul CN Administratia Porturilor Maritime Constanta, CN Administratia Canalelor Navigabile Constanta si regia Autonoma Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati.

Portita de scapare

"In anumite situatii, in functie de restructurarile care au avut loc si de cresterile salariale acordate anul trecut, e posibil ca salariile sa creasca cu mai mult de 4%.Dar, per total, la nivelul bugetelor, cresterile salariale nu vor depasi 4% in acest an", a informat Gheorghe Barbu.

Tractorul Brasov, din nou sub monitorizare

Numarul societatilor monitorizate a fost redus de la 72 la 53, o noutate fiind faptul ca ce uzina Tractorul Brasov a fost reintrodusa pe aceasta lista, in timp ce alte 20 de companii, intrate deja in proprietate privata sau restructurate, au fost exceptate. Lista celor 72 societati de stat monitorizate a fost aprobata in martie 2004 printr-o hotarare de Guvern.

In urma negocierilor din acest an cu FMI, s-a decis eliminarea de lista companiilor monitorizate a unor societati care fie au intrat, in ultimul an, in proprietate privata, fie au parcurs un proces de restructurare sau lichidare. "In atentia FMI se afla societati cu pierderi, dar si care depasesc un anumit numar de angajati. Daca in urma procesului de restructurare a fost redus substantial numarul de salariati, unitatile respective nu mai trebuie incluse pe aceasta lista", au declarat Mediafax surse din Ministerul Finantelor.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *