Stiri si noutati

Petrom se afla la… patru dolari de o noua scumpire a benzinei

Laurentiu Solomon

Cresterea continua a pretului titeiului, care pe piata bursiera din New York a atins cota de 53 $ pentru un baril, risca sa declanseze, in pofida declaratiilor si a asigurarilor oficialilor romani, o noua avalansa a scumpirilor carburantilor. De altfel, un prim semnal a fost dat de compania aeriana "Lufthansa" care, invocand cresterea pretului la kerosen, a anuntat, ieri, majorarea preturilor la bilete, evident, la toate agentiile sale, inclusiv cea din Romania. Principalii "jucatori" autohtoni, in frunte cu Petrom, indeamna la calm si rabdare, in incercarea de a tempera temerile populatiei. Numai ca, dupa fiecare perioada de "calm", preturile au explodat cu efecte dramatice pentru buzunarele romanilor.

"Atat timp cat pe piata bursiera pretul titeiului brent, cel utilizat pe piata romaneasca, se mentine sub 50 $ barilul, fiind cotat, in prezent, la 46$, Petrom nu va majora pretul la carburanti", ne-a declarat Gabriel Nastase, director de comunicare al Petrom. Mai mult, reprezentantul celui mai important operator autohton al pietei petrolului a tinut sa precizeze ca raportarea la alte cotatii ale titeiului "este nerealista, in conditiile in care este folosit numai titei brent, o eventuala modificare tarifara urmand a fi luata in calcul de Petrom numai la depasirea pragului de 50$". Desigur, afirmatiile asiguratoare ale reprezentantului Petrom nu pot fi puse la indoiala, numai ca, in ultima perioada, se petrece un fenomen cel putin straniu, in sensul ca tonul scumpirilor nu mai este dat de cel mai tare "jucator" de pe piata, Petrom, ci de alti operatori privati, care depind, partial, tot de actionariatul OMV.

Suprataxa introdusa tacit

Anuntul companiei Lufthansa cu privire la majorarea preturilor tichetelor de zbor, incepand cu 15 octombrie a.c., nu va ramane fara urmari. Este de asteptat ca in urmatoarele zile, si alti operatori de anvergura pe piata aviatica sa urmeze acest trend, pentru a nu inregistra pierderi.

In Romania, urmand modelul Petrom, nici compania TAROM nu preconizeaza o iminenta modificare tarifara influentata de pretul petrolului. Asta si pentru faptul ca, incepand din luna iunie a acestui an, a inclus, tacit, in valoarea tichetelor de calatorie, o "suprataxa de petrol" de 5 euro pentru fiecare ruta externa si de 3 euro pentru fiecare tronson aerian intern. Motivatia aplicarii acestei "ajustari" a biletului de avion a fost generata tot de faptul ca, "pretul petrolului a continuat sa creasca, afectand profitabilitatea TAROM", ne-a declarat Sorin Stoicescu, director general al Directiei Generale de Transporturi Aeriene din cadrul Ministerului Transporturilor. El a mentionat ca "valoarea suprataxei de petrol introdusa de TAROM face obiectul unui contract anual, deci nu poate fi modificata". Totusi, in pofida acestor declaratii linistitoare, reprezentantii TAROM nu exclud – chiar daca o fac voalat – o crestere a taxei cu pricina. "Avand in vedere faptul ca petrolul detine o pondere importanta in structura costurilor companiilor aeriene, TAROM monitorizeaza atent evolutia pietei, urmand sa-si informeze pasagerii in timp real asupra eventualelor modificari a suprataxei de petrol", asigura conducerea companiei. Mai precis: "Inca nu scumpim, dar stati pe-aproape!".

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *