Ministrul economiei, Dan Ioan Popescu, a declarat recent ca strategia de privatizare a Petrom prevede vanzarea unui pachet de circa 35% catre un investitor strategic sau catre un consortiu condus de un asemenea investitor, urmand ca pentru acoperirea restului de pana la 51% sa se efectueze o majorare de capital. "Strategia este definitivata, iar variantele elaborate de consultantul Credit Suisse First Boston si ING Barings Ltd. privind privatizarea Petrom au fost deja prezentate Guvernului", a precizat Popescu.
Prin combinarea a doua metode
Metoda de privatizare agreata atat de Guvernul Romaniei, cat si de institutiile financiare internationale consta in combinarea a doua metode de privatizare: vanzarea de actiuni prin negociere, pe baza de oferte preliminare si neangajante, pe de o parte, si majorarea de capital social, pe de alta parte.
Conform Hotararii de Guvern 924/2003, privatizarea Petrom va fi realizata prin oferirea catre un investitor strategic a unui pachet de 51% din actiunile Petrom, prin vanzarea de catre statul roman a 12.580.689.954 actiuni existente (33,34% din capitalul social existent) si majorarea concomitenta a capitalului social si plata de catre investitorul strategic pentru un numar de actiuni nou-emise care sa permita acestuia sa detina 51% din capitalul social majorat.
Actiuni suplimentare pentru angajati
De asemenea, in conformitate cu legislatia in vigoare, un pachet de pana la 5,0% din capitalul social al Petrom va putea fi atribuit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) prin exercitarea de catre BERD a optiunii acesteia, de conversie in actiuni a creditului in vigoare acordat Petrom. Totodata, angajatii Petrom vor avea dreptul sa achizitioneze un numar de actiuni de pana la 2,0% din capitalul social al Petrom. La momentul cand statul va decide diminuarea pachetului de actiuni detinut la Petrom dupa privatizare, angajatii vor putea achizitiona actiuni suplimentare in limitele procentului de 8% din capitalul social al Petrom.
Documente justificative
Conform anuntului formulat de Ministerul Economiei si Comertului, companiile candidate care doresc sa se precalifice individual pentru licitatie trebuie sa prezinte documente care sa ateste:
- Venituri anuale de peste un miliard dolari SUA, obtinute din activitati desfasurate in sectorul de petrol si gaze in ultimii trei ani;
- Experienta tehnica si manageriala de cel putin trei ani in sectorul de petrol si gaze;
- Scrisoare de bonitate emisa de o institutie bancara reputata.
Conditii speciale pentru consortii
De asemenea, candidatii care vor sa fie precalificati sub forma de consortiu (cu maximum patru membri), trebuie sa furnizeze documente prin care:
- sa nominalizeze un investitor strategic care sa conduca sau sa reprezinte membrii consortiului;
- sa prezinte interesele relative ale membrilor consortiului, contributia acestora la capital si drepturile de vot (in cazul in care acestea difera);
- sa ateste ca au venituri anuale combinate de peste 1,3 miliarde dolari SUA pentru ultimii trei ani, iar majoritatea acestor venituri sa fie obtinute din activitati desfasurate in sectorul de petrol si gaze;
- sa faca dovada ca au o experienta tehnica si manageriala de minimum trei ani in sectorul petrolului si gazelor, pentru cel putin un membru al consortiului;
- sa arate ca au o scrisoare de bonitate furnizata de investitorul strategic care conduce sau reprezinta consortiul respectiv, emisa de o institutie bancara reputata.
Statul detine 93% din actiuni
Capital social: 37.734.522.958.000 lei
Numar de actiuni: 37.734.522.958
Valoare nominala pe actiune: 1.000 lei
Pachetul de actiuni detinut de stat: 92,961%
Rezerve de titei: 128 milioane tone
Rezerve de gaze naturale: 101.225 milioane metri cubi
Capacitate de rafinare: 8 milioane tone/an
Numar de puncte de vanzare: 695
Total active: 152.702 miliarde lei
Capital propriu: 97,959 miliarde lei
Investitorii interesati trebuie sa depuna scrisori de interes (una in original si trei copii) la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC), pana la data de 19 septembrie 2003, ora 16.00. MEC isi rezerva dreptul de a modifica, anual, suspenda sau renunta la procesul de privatizare, sau de a schimba criteriile de precalificare si/sau metoda de privatizare si/sau metoda de vanzare in orice moment.
Have something to add? Share it in the comments.