Stiri si noutati

Petromidia, cea mai performanta rafinarie din Romania

Dintre companiile care alcatuiesc Grupul Rompetrol, singura entitate impovarata de datorii catre stat este Rafinaria Petromidia. Aceste datorii sunt anterioare privatizarii. Rafinaria prelucrase in anul 2000 circa un milion de tone de titei, dupa privatizare, in 2001, circa 2,4 milioane, iar in 2002 circa 3,2 milioane de tone de titei. In acest an, Petromidia va procesa aproximativ 4 milioane de tone de titei. Petromidia, cel mai mare contribuabil privat din Romania, este capabila sa isi plateasca toate datoriile curente catre stat, in ultimii doi ani platind la buget peste 250 de milioane USD (in acest moment exista chiar TVA de recuperat de la buget), iar in ultimul trimestru al acestui an, circa 65 de milioane USD. Petromidia dovedeste astfel ca isi poate plati toate datoriile curente catre stat.

Astazi, la fiecare dolar produs de Petromidia, statul incaseaza 3 dolari din impozite, indiferent daca exista sau nu profit al rafinariei. La datoriile istorice ale rafinariei s-au acumulat penalitati si majorari care s-au transformat intr-un bulgare ce se mareste permanent si nu poate fi dus in spate de o societate care se dezvolta.

In momentul privatizarii rafinariei catre Grupul Rompetrol, aceste datorii au fost prezentate sub diferite nume: datorii catre buget existente in caietul de sarcini, datorii catre buget acumulate pana la preluarea controlului si despre care Rompetrol nu a fost informat, datorii catre furnizori etc. In total acestea se ridicau la 325 milioane de dolari, suma ramanand aceeasi pana astazi, in dolari. Aceasta datorie este, de fapt, datoria statului fata de el insusi, din perioada in care el era proprietar al rafinariei si managerul ei.

Petromidia este in prezent, in urma investitiilor efectuate de Grupul Rompetrol, cea mai performanta rafinarie din Romania, si probabil din regiune, ce lucreaza azi 100% titei greu cu sulf ridicat si produce 100% produse la standarde EURO. Prin intermediul ei, orasul Navodari a reusit sa atinga un standard ridicat de viata si o cota redusa a somajului.

Astazi, Petromidia duce o povara care nu ii apartine si contribuie cu toate acestea la dezvoltarea comunitatii in care se gaseste si a economiei nationale in ansamblul ei. Grupul Rompetrol nu doreste un tratament preferential, facilitati acordate Rafinariei Petromidia, asa cum s-a intamplat pentru alti mari contribuabili (Petrom, Sidex, Dacia Pitesti fiind cele mai cunoscute exemple), ci o rezolvare generala a problemei arieratelor fiscale ale marilor contribuabili provenite fie din efecte ale unor politici ale statului, fie din contextul specific economiei romanesti la un moment dat. (St. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *