Stiri si noutati

Philip Morris sustine introducerea in Codul Fiscal a pretului minim de referinta la tigari

Compania Philip Morris Romania spijina propunerea de includere in Codul Fiscal a unui pret minim de referinta la tigari, prin acest sistem fiind interzisa vanzarea tigarilor sub un pret minim stabilit de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.
"Nu este o masura anticoncurentiala, este o masura justa pentru atingerea obiectivelor de sanatate publica si de crestere a veniturilor bugetare si corespunde legislatiei Uniunii Europene /UE/", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul de comunicare al companiei, Peter Imre.
Reprezentantul companiei Philip Morris a admis insa ca aceasta masura poate favoriza producatorii de tigari mai scumpe.
El a aratat ca Philip Morris sustine orice reglementare care are ca efect reducerea fumatului juvenil, dar si crearea unui sistem de accizare egal pentru toate produsele din tutun. "Acciza este o taxa de consum, iar in cazul tigarilor o taxa pe viciu. Daca tigarile produc in egala masura cancer nu vad de ce una trebuie accizata altfel fata de cealalta", a spus Imre.
Peter Imre a apreciat ca, daca pretul minim de referinta este stabilit de guvern in mod obiectiv, atunci acest sistem "isi va face treaba" in atingerea obiectivelor fiscale si de sanatate publica, insa daca va fi lasat la mana producatorilor nu isi va atinge obiectivul.
Conform propunerilor de modificare a Codului Fiscal, pretul minim de referinta este stabilit la 90 la suta din cea mai bine vanduta categorie de pret – Most Popular Price Category sau MPPC. In Romania, MPPC este de 35.000 de lei/pachet, iar pretul minim de referinta va fi 31.500 lei, in conditiile in care in prezent se vand tigari cu preturi incepand de la 22.500 lei pana la 40.000 lei/pachet.
Toti producatorii de tigari peste pretul minim de referinta au in mod cert un avantaj, iar cei care produc sub acest nivel vor trebui sa isi ajusteze pretul, a afirmat Peter Imre.
El a explicat ca toate companiile producatoare au in portofoliu si marci de tigari sub acest pret minim de referinta, iar segmentul tigarilor sub 31.500 lei/pachetul reprezinta numai opt la suta din piata.
Potrivit directorului de comunicare al companiei Philips Morris Romania, 15 din statele membre UE au introdus acest sistem al pretului minim de referinta la tigari.
Peter Imre a precizat ca Philips Morris Romania plateste anual la bugetul de stat accize de 400 de milioane euro, in conditiile in care 65 la suta din pretul unui pachet de tigari il reprezinta taxele, si a estimat ca in 2006 industria tutunului din Romania va plati la bugetul de stat accize si TVA de peste un miliard de euro.
De asemenea, de la 1 ianuarie toti producatorii de tigari vor trebui sa plateasca o taxa de licentiere de un milion de euro pentru lantul de distributie.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *