Stiri si noutati

Piata asigurarilor din Rom?nia va detine circa 2-3 la suta din PIB, in urmatorii trei ani, considera presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

Piata Asigurarilor din Romania va detine, in urmatorii trei ani, circa doi-trei la suta din Produsul Intern Brut (PIB), iar in 2005 aceasta va depasi circa un miliard de euro ca volum al primelor subscrise, considera presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.
"In prezent, piata asigurarilor in Romania detine 1,4 la suta din PIB, in crestere considerabila in ultimii ani", a spus Nicolae Crisan.
Acesta a aratat ca in 1992 piata asigurarilor detinea un procent de 0,3 la suta din PIB si a explicat ca au fost facuti pasi importanti, dar inca "mai este nevoie de sprijinul autoritatilor".
In opinia lui Crisan, exista inca multi oameni in Romania care nu au incredere in aceasta piata, iar in acest sens asiguratorii trebuie sa protejeze interesele clientilor in vederea consolidarii pietei.
"Am propus introducerea in legislatie obligativitatea informarii corecte a clientilor, iar in acest sens este nevoie de perfectionare profesionala precum si de cresterea transparentei in modul de utilizare al fondurilor", a adaugat Crisan. Acesta a estimat ca pana la sfarsitul anului va exista un act normativ referitor la radierea masinilor abandonate cu cresterea gradului de cuprindere a acestora in asigurare pana la 90 la suta.
"Astfel vom putea rezolva problema masinilor abandonate si a raportarilor ce se fac la Uniunea Europeana", a precizat presedintele CSA. In prezent in Romania exista aproape un milion de autovehicule care nu circula (abandonate), dar care figureaza ca fiind in circulatie. In urma acestui act normativ persoana care detine o astfel de masina va fi notificata, iar daca aceasta nu va lua nici o masura la trei luni dupa acest lucru, masina va fi radiata din circulatie.
In 2004 piata asigurarilor din Romania a fost de 860 milioane euro, din care asigurarile generale au detinut circa 665 milioane euro.
Potrivit statisticilor, in 2004 un roman aloca 40 de euro pentru asigurari, spre deosebire de un luxemburgez care aloca circa 10.000 de euro anual. In 2001 un bulgar aloca 28 de euro pentru asigurari anual, in timp ce un roman aloca doar 15-18 euro pe an.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *