Stiri si noutati

Piata auto romaneasca, amenintata de importurile second-hand

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) va incerca sa descurajeze orientarea pietei auto spre importuri masive de masini rulate dupa aderarea a Romaniei in UE si va sprijini vanzarile de autovehicule noi, aflate in crestere accelerata. "Prin creditele mai avantajoase oferite si prin scaderea dobanzilor, vom incerca sa descurajam importurile masive de masini second-hand" a declarat, ieri, presedintele APIA, Brent Valmar, in cadrul Forumului Roman de Leasing, organizat de Finmedia si Asociatia Societatilor de Leasing Bancar din Romania (ASLR). In opinia sa, automobilele noi produse de Automobile Dacia ar putea reprezenta o alternativa la modelele vechi aduse din strainatate.

Valmar a adaugat ca nu doreste ca Romania sa devina gropa de gunoi a Europei in ceea ce priveste autovehiculele second-hand. "Autoturismele importate sunt in mare parte dezmembrate in parcurile auto de pe marginea drumurilor si vandute pe bucati. Perspectiva aderarii la UE ar putea accentua trendul crescator prin simplificarea formalitatilor?, a spus presedinte APIA."Un exemplu elocvent este Polonia, unde dupa aderare vanzarile de autovehicule second-hand au crescut de la 100.000 de unitati in 2003 la circa 800.000 in 2004?, a spus Brent Valmar.

In alte tari, precum Cehia sau Ungaria, au fost impuse taxe la importul de masini vechi, din ratiuni ecologice (poluare) si fiscale (TVA returnat catre tara exportatoare). Anul trecut, Romania a importat peste 28.000 de autovehicule rulate, in crestere cu 20% fata de 2004.

Piata de leasing a ajuns la 1,1 miliarde de euro

In primul semestru al acestui an, valoarea contractelor de leasing a fost de circa 1,1 miliarde de euro, potrivit datelor ASLR. "In acest an, preconizam ca valoarea contractelor de leasing va depasi 2 miliarde de euro, fata de 1,8 miliarde in 2004?, a afirmat Brent Valmar. Peste 64% din beneficiarii contractelor de leasing sunt persoane juridice. Structura obiectului contractelor de leasing la nivelul ASLR este de peste 92% pentru autovehicule si numai 0,26% in imobiliare?, informeaza Asociatia. (Stefan Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *