Stiri si noutati

Piata autohtona a pestelui ramane la discretia braconierilor

Ilinca Teodoriu

In pofida faptului ca acvacultura ocupa un rol important in negocierile cu Uniunea Europena, in prezent, autoritatile responsabile trateaza acest sector cu indiferenta. Un prim argument in acest sens este chiar faptul ca in cadrul Ministerului Agriculturii, potrivit organigramei acestei institutii, Departamentul de Piscicultura este subordonat Directiei de Zootehnie.c

In plus, din lipsa de fonduri, majoritatea actelor normative ce reglementeaza activitatea acestui sector sunt aproape imposibil de aplicat. Banii alocati pentru dezvoltarea pisciculturii si pentru sprijinirea pescarilor nu se ridica nici macar la jumatate din necesar. Prin urmare, obiectivele propuse privind cresterea efectivelor de peste si diminuarea braconajului nu au putut fi realizate. "Anul acesta s-au alocat numai doua miliarde de lei pentru sprijinirea celor ce detin loturi de reproductie pentru speciile crap, salau, somni si sturioni. Insa, incepand din 2004, pescarii vor beneficia de fonduri numai prin intermediul Programului Sapard", ne-au declarat surse autorizate.

Braconajul nu s-a diminuat

Pentru ca fondurile alocate de catre MAPAM sunt insuficiente, iar castigurile obtinute ca urmare a valorificarii capturilor sunt destul de mari, majoritatea pescarilor prefera sa-si desfasoare activitatea ilegal. Astfel, pentru un kilogram de crap, un pescar poate obtine 60.000 de lei, in timp ce pentru un salau sau un somn poate primi pana la 70.000 lei/kg. Cele mai mari sume se obtin in urma valorificarii sturionilor si a icrelor. Astfel, in functie de specie, pentru pastruga si nisetru, ce au peste 15 kg, pescarii cer intre 100.000 si 200.000 lei/kg. Acesta este si pretul pentru un kilogram de morun, a carui greutate depaseste 100 kg. "Cu toate ca pot fi zile in care sa nu prinda absolut nimic, per total, capturile sunt destul de mari. Prin urmare, si castigurile obtinute sunt foarte mari", au mai spus sursele citate. Astfel, nici amenzile, ce pot ajunge la 50 milioane de lei, si nici teama de inchisoare nu constituie argumente suficient de puternice pentru a-i determina pe braconieri sa intre in legalitate." Desi am luat mai multe masuri, anul acesta, braconajul nu s-a redus semnificativ", recunosc oficialii MAPAM.

Din lipsa fondurilor, nici Inspectia de Pescuit, special infiintata cu scopul de a asigura protectia apelor si a pestilor, nu poate functiona corespunzator. Potrivit surselor mentionate, cu toate ca reprezentantii acestei institutii trebuie sa faca, permanent, controale atat pe Dunare, cat si pe mare, din dotare (n.n., – ce trebuie asigurata de catre MAPAM), le lipsesc tocmai mijloacele de transport. "Pentru ca nu au salupe apeleaza la barcile Politiei, insa, nu intotdeauna aceste mijloace sunt disponibile", au precizat sursele citate.

Pretul pestelui, stabilit in centre specializate

Pe de alta parte insa, la nivel legislativ, tara noastra se prezinta corespunzator fata de UE. Anul acesta, MAPAM a elaborat o serie de norme ce reglementeaza atat organizarea si functionarea sistemului de monitorizare a preturilor produselor pescaresti, cat si obligativitatea intocmirii notelor de vanzare a pestelui si a altor vietuitoare acvatice la centrele de vanzare, ce sunt, insa, imposibil de aplicat. Si asta, in contextul in care cele doua acte normative reprezinta cadrul legislativ necesar pentru organizarea unei piete a pestelui. "Un obiectiv pentru anul viitor il reprezinta crearea a doua puncte de vanzare specializate, in zona Constanta si Tulcea. In aceste doua centre, la a caror infiintare vor participa si autoritatile locale, pescarii isi vor putea comercializa produsele legal", ne-a declarat Gheorghe Vacaru, director in cadrul MAPAM. Potrivit acestuia, in aceste centre, in functie de cerere, se va forma si pretul pestelui. "Speram ca pana la jumatatea anului viitor sa putem infiinta aceste doua unitati. Insa, va trebui sa gasim cea mai potrivita formula pentru a identifica modalitatile de intretinere a acestora", a mai precizat reprezentantul MAPAM.

Cotele la pescuit pentru 2004, stabilite in ianuarie

Potrivit lui Gheorghe Vacaru, la inceputul anului viitor vor fi stabilite si cotele de pescuit pentru fiecare specie de peste. "Au inceput deja discutiile pentru sturioni. Desi suntem la inceput, pe baza efectivelor estimate, este posibil sa avem o cota putin mai mare decat cea de anul trecut, lucru valabil si pentru morun. Totodata, cota la nisetru se va reduce", a precizat oficialul MAPAM.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *