Stiri si noutati

Piata creditului ipotecar devine terenul confruntarii dintre banci

Carmen Neacsu, Marius Guta

Pana in 2005, valoarea constructiilor imobiliare va depasi cateva miliarde de dolari

Piata creditului ipotecar va constitui, incepand din acest an, principalul teren de "confruntare" dintre bancile autohtone, competitie din care cei mai castigati vor fi clientii. Specialistii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) apreciau, ca la inceputul acestui an, cererea de credite pentru locuinte – si in special pentru credite ipotecare – va fi, in urmatorii doi-trei ani, de ordinul a miliarde de dolari. Competitia se anunta a fi pe masura cererii interne. Scaderea dobanzilor, precum si cresterea perioadei de creditare sunt deja primele semnale ale unei competitii de piata aflate doar la inceput. Obtinerea unui credit ipotecar este conditionata de plata unui avans de 25% din valoarea locuintei si de constituirea unei ipoteci pe proprietatea respectiva, fara a fi nevoie, ca in cazul creditului imobiliar, de giranti. Alte caracteristici deloc de neglijat sunt legate de calcularea dobanzilor in functie de inflatie si de perioada mare de maturitate a creditului, care poate ajunge si pana la 25 de ani.

ING a aruncat manusa creditelor pe 25 de ani

Aceasta "manusa" a fost aruncata competitorilor de pe piata bancara autohtona de grupul ING, care a anuntat recent ca, incepand din luna aprilie, va acorda credite ipotecare pe o perioada de 25 de ani. Specialistii se asteapta ca acest exemplu sa fie urmat si de alte banci, care se vad insa in situatia de a cauta surse externe de finantare pentru sustinerea unor astfel de servicii. Strategia ING Romania pentru anul in curs – al carui obiectiv principal este consolidarea pozitiei pe piata – include si lansarea, in luna aprilie, a unui "set" de credite ipotecare, in lei si euro, care ar putea constitui pentru multi o solutie in vederea rezolvarii problemei locative. Fata de produsele similare existente pe piata, cele care vor fi lansate de ING prezinta avantajul ca sunt mai accesibile, atat din punct de vedere al dobanzii, cat si al conditiilor de acordare. Astfel, pentru achizitionarea unei locuinte, valoarea minima a creditului este de 288 milioane de lei, iar cea maxima, de 75% din valoarea locuintei. Persoanele care doresc sa contracteze un astfel de credit trebuie sa aiba peste 25 de ani si o vechime in munca de minimum trei ani, iar venitul familial trebuie sa fie de cel putin 11 milioane de lei. In ceea ce priveste termenul de rambursare, acesta este de maximum 25 de ani, dar nu poate sa depaseasca varsta legala de pensionare.

Credite ipotecare BCR, fara plafon de venituri

La Banca Comerciala Romana, orice persoana fizica poate contracta un credit ipotecar pentru cumpararea, constructia, renovarea sau finalizarea constructiilor. Imprumutul poate fi acordat indiferent de veniturile celui care il solicita. In functie de capacitatea de rambursare a creditului se determina suma care poate fi imprumutata. Astfel, rata creditului nu trebuie sa depaseasca jumatate din veniturile certe ale solicitantului creditului si sotului/sotiei acestuia. Persoana care solicita creditul trebuie sa detina deja un avans de 25% din valoarea locuintei. Clientul nu are nevoie de girant ca in cazul imprumuturilor imobiliare, garantia fiind practic fi ipoteca de rangul I constituita pe locuinta achizitionata. Aceasta inseamna ca, pana la achitarea integrala a imprumutului, banca este proprietara locuintei. Creditele ipotecare au o scadenta de 15 ani si dobanda care variaza semestrial, in functie de evolutia dobanzilor pe piata, BUBOR, LIBOR sau EUROLIBOR. Dobanzile practicate de BCR pentru urmatorul semestru au scazut la toate cele trei tipuri de credite: pentru lei, de la 34,91% la 25,06%, pentru dolari de la 8,91% la 8,39%, in timp ce la euro dobanda a juns la 8,84%, de la 9,50%.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *