Stiri si noutati

Piata de energie unica – Acord in sud-estul Europei

O serie de tari din Uniunea Europeana si din sud-estul Europei au semnat marti, la Atena, un Acord privind Energia comunitara, pentru crearea unei piete integrate de electricitate si gaze naturale in sud-estul Europei, informeaza agentia EFE.
Partile semnatare ale acordului sunt Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Serbia-Muntenegru, Romania, Fosta Macedonie si reprezentantul ONU in Kosovo, Joachim Ruecker.
De asemenea, acordul a mai fost semnat de secretarul de stat pentru Piata si industrie din Marea Britanie, Alan Johnson, in numele presedintiei semestriale a UE, de comisarul european pentru energie, Andris Pielbags si de reprezentantii celor cinci tari europene care au jucat un rol important pentru promovarea acordului: Grecia, Austria, Ungaria, Slovenia si Italia.
Acordul a fost semnat marti, in prezenta premierului grec Costas Caramanlis, a reprezentantilor guvernelor din UE, precum si a unor observatori din Norvegia, Republica Moldava si Ucrania, sub patronajul Bancii Mondiale, al Canadei, SUA, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si reprezentantilor Pactului de Stabilitate din Sud-estul Europei.
Turcia nu a semnat acordul, desi este o tara care a facut parte din acest program incepand din 1996, o initiativa a Comisiei Europene si a Greciei.
Surse apropiate ministrului turc al Energiei, Mehmet Guler, care a participat la ceremonia de semnare a Acordului, au declarat pentru EFE ca deja si-au exprimat rezervele la Bruxelles asupra anumitor puncte, adaugand, totodata ca procesul de apropiere Turciei de UE in termeni de politici energetice si mediu nu a fost inca demarat.
Acordul prevede o investitie de 20 miliarde euro pana in 2020, cu o investitie de un miliard din partea Washington-ului si avand ca obiectiv final integrarea pietei sud-est europene pe piata interna de energie a UE.
Acordul prevede implementarea acquis-ului comunitar, pentru prima data, in regiunile din afara UE in domeniul productiei de energie, al inmagazinarii si transportului.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *