Stiri si noutati

Pietarii, amendati daca nu-si afiseaza numele pe taraba

Pietele autohtone vor trebui sa functioneze dupa un regulament propriu, care trebuie avizat de catre autoritatile locale. De noile reguli vor trebui sa tina cont si comerciantii, care vor fi amendati cu doua pana la patru milioane de lei daca nu-si afiseaza pe taraba numele si prenumele sau, dupa caz, denumirea si sediul social al societatii.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern elaborat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatiei, la amplasarea si la realizarea pietei va trebui sa se asigure accesul facil al consumatorilor si al comerciantilor, existenta unei legaturi cu arterele principale de acces si un spatiu suficient de mare pentru a asigura desfasurarea normala a activitatii. De asemenea, la amplasarea si realizarea pietelor trebuie sa se tina seama de incadrarea in planul urbanistic general si zonal si de necesitatea asigurarii locurilor de parcare. Astfel, administratorii vor fi obligati sa asigure, in functie de tipul pietei si de dimensiunea acesteia, spatii pentru depozitarea marfurilor si ambalajelor, bazine compartimentate pentru spalarea legumelor si fructelor, surse de apa potabila, puncte de colectare a deseurilor, WC-uri publice. De asemenea, administratorii pietelor vor trebui sa asigure, pentru inchiriere, un numar de cantare in stare de functionare egal cu numarul tarabelor si sa controleze documentele care sa ateste ca aparatele de masurat au fost verificate din punct de vedere metrologic, daca nu vor sa plateasca amenzi de pana la 15 milioane de lei.

Amenzi de la 80 la 100 milioane de lei sunt prevazute pentru functionarea pietei fara autorizatie de la autoritatile publice, in timp ce pentru neasigurarea conditiilor de comercializare potrivit regulamentului propriu se propun amenzi de la 60 la 80 milioane de lei. Administratorii care nu vor respecta regula de a nu acorda un un procent mai mare de 10% din suprafata comerciala a platoului pentru comercializarea produselor de uz gospodaresc sunt pasibili de amenzi de la 60 la 80 milioane de lei. (C. Neacsu, S. Etves)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *