Stiri si noutati

Pirateria si falsul sunt prezente in toate sectoarele economiei

Toate sectoarele economiei se confrunta cu fenomenul contrafacerii si pirateriei, acest fenomen fiind departe de a fi stopat, in ciuda imbunatatirii masurilor si legilor de combatere a acestui flagel la nivel mondial. ‘Contrafacerea a fost estimata la 5-7 la suta din comertul international la nivelul anului 1998, potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare de Combatere, in timp ce la granitele Uniunii Europene au fost confiscate in acelasi an in jur de 10 milioane de bunuri contrafacute’, a declarat, miercuri, Georgeta Mitroi, sef birou produse contrafacute si piratate din cadrul ANV, intr-un seminar dedicat luptei impotriva contrafacerii si pirateriei organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Reprezentantul ANV a precizat ca datele statistice din ultimii ani reflecta pe langa o crestere cantitativa semnificativa a produselor contrafacute si o diversificare ingrijoratoare a categoriilor de marfuri care, prin punerea in circulatie pot periclita siguranta si sanatatea populatiei. ‘Daca in urma cu cativa ani principale produsele contrafacute erau articolele de imbracaminte, incaltaminte si cosmetice, in prezent exista o gama diversificata de astfel de produse precum calculatoarele de birou, tampoane igienice, produse alimentare, piese auto, medicamente, articole electrocasnice’, a spus Mitroi. Studiile de specialitate arata ca 70 la suta din totalul confiscarilor sunt realizate la nivel mondial de Autoritatile Vamale. In Romania, 80 la suta din retinerile autoritatilor vamale romanesti se realizeaza prin cele doua puncte vamale ale portului Constanta, majoritatea acestor produse provenind din China.

In anul 2005, preluarea acquis-ului comunitar in vederea integrarii in Uniunea Europeana, necesitatea adoptarii unor proceduri simplificate atat pentru titularii de drepturi de proprietate intelectuala cat si pentru autoritatea vamala au impus actualizarea legislatiei in domeniu, la 3 februarie 2006 intrand in vigoare legea 344/2005 privind unele masuri pentru asigurarea respectarii drepturilor de proprietate intelectuala in cadrul operatiunilor de vamuire. Potrivit datelor ANV, numarul cererilor de interventie facute de titularii de drepturi de proprietate intelectuala au ajuns la 225 in anul 2005 fata de numai 6 cereri in anul 2001. In primul trimestru din 2006 numarul cererilor depuse de titularii de drepturi a ajuns la 48. In ceea ce priveste numarul actiunilor intreprinse de autoritatea vamala, acestea au inregisrat un trend ascendent de la 4 in 2001 la 398 in 2005. Cantitatea de produse confiscate a depasit 3,596 milioane de articole in 2005 fata de de numai 6.978 in 2001. Articolele de imbracaminte detin inca ponderea cea mai mare in totalul produselor contrafacute, fiind urmate de cele de incaltaminte, cosmetice, accesorii telefoane mobile, obiecte de marochinarie si de papetarie.
Sursa: BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *