Stiri si noutati

Plan de actiuni pentru dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri

Guvernul va initia incepand de anul viitor practica analizei impactului reglementarilor (RIA – Regualtory Impact Assessment), conform Planului de actiuni pentru dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri, aprobat prin Hotarare in sedinta din 12 iulie.

Planul de actiuni prevede intocmirea unui studiu privind oportunitatea introducerii extinse a analizei impactului reglementarilor in primul trimestru al anului 2006. In paralel, in primul trimestru al anului viitor, autoritatile vor elabora un raport sectorial referitor la impactul reformei reglementarilor in domeniul pietei energiei electrice. In al doilea trimestru al anului viitor va fi analizat impactul reformei reglementarilor in domeniile competitivitatii, inovarii, deschiderii pietei si concurentei.

Planul de actiuni prevede ca in ultimul trimestru al acestui an sa fie analizat impactul majorarii de la 1,5% la 3% a impozitului pe cifra de afaceri in cazul microintreprinderilor. In trimestrul al doilea din 2006, organismele implicate in punerea in aplicare a Planului de actiuni vor analiza facilitatile existe in statele membre UE pentru microintreprinderi si vor face propuneri de preluare a anumitor reglementari in legislatia romaneasca.

Pentru simplificarea accesului la utilitati si la unele servicii publice, la sfarsitul acestui an va fi lansata o dezbatere publica referitoare la concentrarea procedurilor necesare accesului la utilitati si la servicii publice in cadrul unui "ghiseu unic", iar in trimestrul al doilea din 2006 se va derula un proiect pilot de implementare a "ghiseului unic" in domeniul utilitatilor si al serviciilor publice.

In ultimul trimestru al acestui an va fi dezbatut public proiectul de modificare a Legii societatilor comerciale, urmand ca propunerea finala sa fie aprobata de Guvern si supusa aprobarii Parlamentului pana la sfarsitul acestui an.

Incepand cu ultimul trimestru al acestui an, vor fi evaluate costurilor administrative si procedurale, precum si impactul acestora, asupra actorilor din mediul de afaceri. Procesul va debuta cu un sondaj pe un esantion de minim 500 de firme private si 10 institutii publice cu rol de reglementare asupra mediului de afaceri si se va incheia la sfarsitul anului 2006 cu intocmirea urmatorului Plan de actiuni pentru mediul de afaceri 2007 – 2008, cu o larga consultare publica.

Sondaje privind modul in care mediul de afaceri reactioneaza la masurile cu caracter economic promovate de autoritati au fost facute si in perioada 2000 – 2004.

Aplicarea Planului de actiuni se va face si cu finantare din fonduri PHARE si USAID.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *