Stiri si noutati

Plata impozitului la stat, obligatorie pentru transcrierea dreptului de proprietate

Incepand din ianuarie 2005, deducerea personala de baza la veniturile obtinute de persoanele fizice va fi de 2,2 milioane de lei pe luna, in crestere cu 200.000 lei fata de cea acordata in acest an. Printre propunerile de modificare a Codului Fiscal, la capitolul impozitarea persoanelor fizice, discutat in aceste zile de catre reprezentantii Ministerului Finantelor cu partenerii sociali, se numara si cea de neimpozitare a cadourilor oferite de catre angajatori salariatilor ce nu depasesc 1,5 milioane de lei. Este vorba de cadourile oferite de angajatori in beneficiile copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si darurile de 8 martie ce nu vor fi impozitate daca valoarea lor este de sub 1,5 milioane de lei.

Exceptii de la impozitare

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile veniturile de natura celor prezentate mai sus realizate de catre persoanele fizice, daca acestea sunt primite in baza unor legi speciale si sunt finantate din buget. In schimb, nu se vor impozita veniturile obtinute din premii si jocuri de noroc, in bani sau natura, a caror valoare este sub 5 milioane de lei, pentru fiecare castig realizat, de la acelasi organizator sau platitor, intr-o singura zi. Cea de-a doua varianta discutata este cea in care nu sunt impozitate veniturile din premii si jocuri de noroc de pana la 4 milioane de lei.

Dividendele, impozitate cu 10%

Se vor impune cu o cota de 10% veniturile primite de persoanele fizice sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este de pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se efectueaza plata. In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor pana la finele anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului de 10% pe dividende expira la 31 decembrie anul respectiv. In situatia in care partile contractante convin ca plata partilor sociale sau a valorilor mobiliare sa se faca esalonat, termenul de virare a impozitului pentru platitorii de astfel de drepturi este de pana la 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. De remarcat ca o alta noutate care va fi introdusa de anul viitor, daca acest proiect va fi adoptat in sedinta de Guvern in aceasta forma, este cea potrivit careia transcrierea dreptului de proprietate asupra partilor sociale sau valorilor imobiliare la registrul comertului sau in registrul actionarilor, dupa caz, nu se va putea efectua fara justificarea virarii impozitului la bugetul de stat. (C. Neacsu)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *