Stiri si noutati

Platforma uzinei Roman va fi vanduta ca parc comercial

Arpad Dobre

Valoarea de piata a uzinei Roman este negativa si doar facilitatile acordate de Legea 137 (privind accelerarea privatizarii – n.r.), care mai asaneaza din datoriile istorice, ar putea sa o apropie de zero, a declarat presedintele Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), Ovidiu Musetescu. Intr-un interviu acordat Agentiei Reuters, el a precizat ca APAPS doreste ca uzina brasoveana sa fie privatizata in formula unui parc industrial, deoarece, in actuala configuratie, nu exista interes pentru Roman, in general, ci doar pentru unul dintre modulele sale, respectiv turnatoria. Musetescu a precizat ca, in aceste conditii, dosarul de prezentare a uzinei va fi alcatuit de asa maniera, incat potentialii investitori care vor prezenta proiectul unui parc industrial sa aiba prioritate. "Pe platforma Roman exista foarte multe utilitati, facilitati si, din analizele APAPS, rezulta ca acestea nu vor putea fi utilizate niciodata doar pentru productia de camioane", a afirmat Musetescu, mentionand ca uzina ar trebui sa aiba mai curand profilul unui parc industrial decat cel al unei fabrici de camioane. In aceste conditii, desi numeroasele spatii, facilitati si terenuri neutilizate valoreaza foarte mult, pierderile si datoriile de peste 3.000 miliarde lei anuleaza dintr-un condei valoarea "de inventar" a uzinei.

Tractorul, "curtat" de Landini

Cat priveste situatia de la cealalta mare platforma brasoveana, Tractorul, oficialul APAPS a precizat ca, desi in acest moment nu are piata de desfacere, uzina este o fabrica integrata, care poate fi cumparata ca atare. Musetescu a spus ca se va intalni saptamana aceasta cu presedintele Firmei Landini, care si-a exprimat interesul de a investi la Tractorul.

Privatizari "blitz"

Pe de alta parte, seful APAPS a declarat ieri, la Camera Deputatilor, ca in iulie, va prezenta Guvernului un proiect de act normativ privind masurile speciale pentru finalizarea privatizarii anumitor societati, care au acumulat 95% din totalul datoriilor intreprinderilor de stat. Musetescu a precizat ca este vorba de "privatizari-blitz, care de la inceput vor avea un termen fix de negocieri, de cinci, sapte sau 10 zile, deoarece fiecare zi pierduta la Roman sau la Tractorul adauga datorii uriase la corvoada greu de suportat a datoriilor istorice.

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *