Stiri si noutati

Politica de intarire a cursului sau tintirea inflatiei – principala problema recenta a BNR

Corespondentul Rompres, Dorin Deac, transmite: Problema principala cu care se confrunta Banca Nationala a Romaniei este aceea a gestiunii adecvate a politicii monetare pentru atingerea tintei de inflatie, a declarat, la conferinta cu tema "Nevoia unui dialog intre autoritati si piata bancara", conferinta organizata de Euromoney la Dubrovnic, Ion Dragulin, director la Banca Nationala a Romaniei.
O problema majora a BNR este modul de gestionare a politicii monetare, modul in care se schimba accentul de pe politica de intarire a cursului pe tintirea inflatiei, aceasta din urma facandu-se cu un curs mai flexibil.
”Este o problema aceasta din cauza faptului ca exista mari presiuni inflationiste. BNR isi propune sa atinga o inflatie de cinci la suta, in anul 2006. Problema ar fi atunci a deficitului balantei de plati externe, acest deficit fiind pus pe baza intaririi cursului leului. O politica de sustinere a deprecierii monedei nationale este insa foarte greu de facut, costurile fiind foarte mari si, in plus, acest mod de actionare nu ar fi parte a filozofiei de functionare libera a pietei bancare”, a spus Dragulin.
Trebuie, de asemenea, temperat deficitul extern. O metoda ar fi aici combinarea politicilor monetare cu masurile prudentiale, pentru a tempera expansiunea creditului. Expansiunea creditului este asociata cu cererea sporita din economie, manifestata in special prin importuri sau prin presiuni asupra pietei interne. O combinare a celor din urma doi factori conduce la presiuni inflationiste. In cazul in care o masa monetara preseaza asupra unor bunuri care vin intr-o cantitate limitata din afara, si aceasta datorita unor politici monetare create din interior, oferta monetara se ajusteaza cu o anumita dificultate, a spus oficialul BNR. Consecinta este ca aceasta cerere ajunge sa fie considerata mai mare decat echilibrul general cerut de dezinflatie. O buna politica monetara a BNR va face ca o eventuala vina pentru marirea deficitului extern, datorita aprecierii excesive a cursului, sa nu cada doar pe umerii BNR.
In Romania, capitalul bancar este privat in proportie de peste 90 la suta si peste 60 la suta este strain. Astfel ca o mai buna dezvoltare a infrastructurii, economica, juridica si a retelei de transport este imperios necesara.
”Ritmul grabit de implementare a reformelor in vederea integrarii in Uniunea Europeana face ca, cel putin din aceasta cauza, aceste reforme sa nu fie complete, inflatia sa fie mai mare decat in alte tari si ca dobanzile sa fie, de asemenea, mai mari. O consecinta a acestui fapt este ca o mare parte a capitalului pleaca astfel din tara. Este nevoie apoi de o politica de absorbtie optima a resurselor umane, atat pentru spatiul urban cat si pentru cel rural”, a explicat Dragulin.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *