Stiri si noutati

Politica nationala de mediu trebuie reorientata in perspectiva integrarii in UE

“”>Apropiata aderare la Uniunea Europeana impune orientarea politicii nationale de mediu, fiind necesare actiuni ferme, care sa determine atingerea de catre Romania a standardelor serviciilor de apa si canalizare specifice Comunitatii Europene, a declarat joi, la Galati, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu.
‘ Prin apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana se impune orientarea politicii nationale de mediu in care apa este o componenta importanta, urmata de actiuni ferme, care vor determina atingerea standardelor serviciilor de apa si canalizare ale Comunitatii Europene. Populatia va dispune de apa potabila de calitate, in cantitate suficienta si de un mediu acvatic curat, dar, in acelasi timp, va trebui sa foloseasca mult mai riguros aceasta comoara de nepretuit – apa ‘ a mentionat Sulfina Barbu.
Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor si secretarul de stat pentru Ape – Lucia Ana Varga au participat, joi, la Galati, la incheierea lucrarilor simpozionului ‘Trecut si viitor in institutionalizarea cooperarii dunarene’ (27-29 iunie 2006), precum si la manifestarile dedicate Zilei Dunarii (29 iunie 2006).
La eveniment au mai participat Philip Weller – secretarul executiv al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea (ICPDR), Erhard Busek – coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, Mihai-Razvan Ungureanu – ministrul Afacerilor Externe, Constantin Mihailescu – ministrul Ecologiei si Resurselor Naturale din Republica Moldova, Vasile Blaga – ministrul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre – secretar de stat MAI, reprezentanti ai Administratiei Nationale ‘Apele Romane’, ai autoritatilor publice centrale si locale, institutelor de cercetare, mediului academic, numerosi specialisti din tara si strainatate, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale.
Sulfina Barbu a amintit, in discursul sau, importanta monumentelor istorice aflate de-a lungul Dunarii, dar si importanta canalelor Dunare-Main-Rhin si Dunarea-Marea Neagra. Totodata, ministrul Mediului a subliniat rolul ICPDR in programul de conservare si imbunatatire a calitatii apei fluviului. I
CPDR a initiat ‘ Ziua Dunarii ‘ pentru a constientiza populatia, comunitatile, sectoarele industriei si guvernele tarilor dunarene asupra importantei acestui fluviu.
De asemenea, in cadrul simpozionului a fost subliniata necesitatea sprijinului tarilor din amonte si al membrilor ICPDR in rezolvarea problemelor create de inundatiile din aceasta primavara, precum si in rezolvarea problemelor de mediu, fiind evident faptul ca Dunarea de Jos si Delta aduna toate apele poluate din bazinele europene pe care le strabate. In egala masura este necesar sprijinul fiecarui cetatean de pe cele doua maluri ale Dunarii pentru a conlucra cu statul caruia ii apartine, in utilizarea durabila a apei.
Philip Weller, secretarul executiv al ICPDR a subliniat faptul ca este necesara o conlucrare intre taile riverane si intre organizatiile neguvernamentale, mentionand ca dezvoltarea economica a partilor membre ale Comisiei reprezinta un plan strategic din care fac parte si planurile manageriale ale Comisiei Europene. Sunt importante, in general, toate planurile manageriale bazate pe o colaborare transfrontiera pe tot parcursul Dunarii, colaborare care se poate realiza de-a lungul fluviului Dunarea printr-un proiect de lobby pentru acest fluviu, in cadrul UE.
Secretarul Executiv al Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea a subliniat interesul deosebit al acestei manifestari si nevoia dezvoltarii economice in ansamblu, a tarilor dunarene, pentru a se ajunge la dezvoltarea dorita a Dunarii. ICPDR trebuie sa aiba un rol si mai important in protectia mediului, in tarile din amonte Dunarii de Jos.
Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe a mentionat la randul sau ca ‘soarta Bratului Chilia si a Canalului Bastroe va fi hotarata in urmatoarele zile, in cadrul Conventiei ESPOO, care trebuie sa faca publice deciziile sale’.

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *