Stiri si noutati

Politicile fiscale rom?nesti sunt in litera normelor UE, dar nu si in spiritul acestora, considera economistul-sef al BNR

Politicile fiscale romanesti sunt in litera, dar nu si in spiritul normelor Uniunii Europene, a aratat, marti, in cadrul seminarului EU-COFILE, de la Sinaia, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.
Romania are resurse de energie, hrana, metale pretioase si resurse regenerabile. 67 din resursele de energie ale Romaniei provine din extractie, 10 la suta este energie nucleara si 24 la suta, energie hidroelectrica. Romania nu are surse de energie geotermala, releva un studiu ING, din septembrie 2005, prezentat de Lazea. De aceea, a aratat economistul sef al BNR, "este importanta investitia in CN Cernavoda". "Energia nucleara va fi vitala in Romania", a spus acesta.
In ceea ce priveste consumul de petrol, Romania consuma 212 barili pe zi, ceea ce este sub media europeana (UE cu 25 de state membre) de 219 barili pe zi.
Cat priveste lemnul ca sursa regenerabila, Romania are o suprafata impadurita de 28 la suta din suprafata totala, ceea ce reprezinta un nivel bun, apropriat de cel al Spaniei, Frantei sau Germaniei. Cu toate acestea, suprafata de padure a Romaniei scade cu 0,2 la suta pe an.
"Romania vine, astfel, cu un plus in uniune, fiind o tara care se poate autosustine", a aratat Lazea.
Punctele de minus se regasesc, spre exemplu, in cheltuiala publica pentru educatia, cercetarea si dezvoltarea, de numai 0,4 la suta din PIB, la nivelul anului 2003, in comparatie cu Finlanda, care a inregistrat o asemenea cheltuiala de 3,51 la suta din PIB.
Totodata, procentul de populatie intre 20 si 24 de ani care are studii medii era de 74,8 la suta, in 2004, in Romania, aceasta valoare fiind foarte apropiata de nivelul european de 76 la suta. Cu toate acestea, "nu este neaparat necesar sa ai o pondere mare a populatiei cu studii superioare pentru ca sa exporti produse hi-tech", a aratat Lazea referindu-se la Malta, care are un nivel al populatiei cu studii medii, intre 20 si 24 de ani de 47,9 la suta. Cat priveste cantitatea de inteligenta incorporata de exporturile Romaniei, ne clasam in grupa a treia de tari, ceea ce inseamna ca 70 la suta din forta de munca este reprezentata de muncitori. Din acest punct de vedere mai urmeaza numai Turcia si Letonia, potrivit unui studiu Eurostat, prezentat de Lazea.
Acelasi studiu releva ca numai 1,6 la suta din populatia intre 25 si 64 de ani beneficiaza de formare continua, in timp ce media europeana este de 9,9 la suta.
"Se observa aici ca patronii romani nu isi fac decat planuri pe termen scurt si este valabil si pentru angajatorii straini din Romania", a explicat economistul sef al BNR. Cat priveste productivitatea fortei de munca, media Romaniei este de 38,8 la suta, in comparatie cu UE.
Cat priveste infrastructura, Romania este pe ultimul loc in Europa din punct de vedere al accesului la canalizare, cu numai 53 la suta, dupa Albania si Turcia, cu 91, respectiv cu 90 la suta. Aceeasi situatie este valabila si pentru drumuri: 40 la suta dintre acestea sunt impracticabile pe timp de iarna, a explicat Lazea. Ca solutie, economistul sef al BNR a propus reorientarea agricultorilor catre programe de finantare ale Guvernului in vederea infrastructurii.
Referitor la politicile monetare si fiscale fata de Criteriile de la Maastricht, Romania sta prost in cee ce priveste inflatia si nivelul dobanzilor, in timp ce, referitor la deficitul bugetar si datoria publica totala, sta bine, considera Lazea.
De asemenea, reprezentantul BNR a amintit de sfatul Bancii Central Europene pentru tarile care urmeaza sa introduca moneda euro, de a nu face acest pas inainte de a-si adapta structurile economice, comertul, la nivel vest-european.
Referitor la introducerea cotei unice, economistul sef al BNR a aratat ca recenta declaratie a premierului nu este corecta, prentru ca in 2004 impozitarea profitului si venitului aducea la buget 5,7 la suta din PIB, in timp ce, in 2005, aduce 4,6 la suta.
"Sunt impotriva cotei unice, cat si a nivelului sau de 16 la suta", a afirmat Lazea. Cota unica reflecta o lipsa de dorinta a celor bogati de a contribui la bunul mers al tarii, iar cu 16 la suta poti sa colectezi doar 4,6 la suta dun PIB, a aratat el.
Valentin Lazea s-a mai referit la o serie de domenii care nu sunt taxate, printre care agricultura, mediul, mostenirile, donatiile. "Imbunatatirea gradului de colectare este o pista falsa de crestere a veniturilor la buget", a mai aratat el, atat timp cat Romania are printre cele mai mici taxe din Europa.
Problemele cele mai mari pentru Romania raman infrastructura, politicile monetare si fiscale si forta de munca, a subliniat reprezentantul BNR.
Seminarul EU-COFILE este organizat de BNR, impreuna cu ARB si Alpha bank

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *