Stiri si noutati

Posta Romana isi face firma de telefonie fixa

Pozitia RomTelecom pe piata autohtona de telefonie va fi serios zdruncinata de intrarea in competitie a unui alt colos de stat, respectiv Compania Nationala Posta Romana (CNPR). Aceasta va infiinta, impreuna cu Grupul Industrial Roman, Banca Comerciala Romana, SIF Banat Crisana si SIF Oltenia, o firma de telefonie. In cadrul noii societati, Grupul Industrial Roman va detine 10%, Banca Comerciala Romana – 5%, iar cele doua societati de investitii financiare vor participa la capitalul social cu cate 2,5%. Partea leului si-o va lua Posta Romana, care va detine controlul absolut, cu o cota din capitalul social de 80%.

Intra si chinezii "pe fir"

Conducerea Postei nu exclude nici posibilitatea de a colabora la constituirea noii societati cu o companie chineza de profil, China Unicom. "Sper sa-i convingem sa ne sustina in constituirea noului operator, mai ales ca Unicom dispune de experienta necesara in acest domeniu, dar luam in calcul si alte variante de colaborare", a declarat, ieri, Gabriel Mateescu, presedintele CNPR.

China Unicom a fost infiintata in Hong Kong in februarie 2000. Compania activeaza ca operator GSM si CDMA, numarul utilizatorilor ridicandu-se, la 30 iunie 2002, la 34,1 milioane de clienti. In primele sase luni ale anului 2002, cifra de afaceri a companiei a fost de 2,17 miliarde de dolari. Actiunile China Unicom sunt listate la bursele din New York si Hong Kong.

Noul operator de telefonie va avea o infrastructura mixta, ceea ce inseamna ca o parte din aceasta va fi construita de companie, iar pentru acoperirea anumitor zone va fi inchiriata reteaua unui alt operator. Potrivit estimarilor preliminare, investitiile necesare pentru realizarea infrastructurii noului operator se vor ridica, in urmatorii cinci ani, la cateva sute de milioane de dolari.

Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa. (M. Guta)

Sursa Gardianul

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *