Stiri si noutati

Posta romana se restructureaza

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei /MCTI/ va scoate luni la vanzare caietul de sarcini pentru bancile de investitii admise pe lista scurta sa ofere consultanta in procesul de restructurare a Postei Romane, a declarat pentru ROMPRES ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.

 Cele sapte companii de consultanta admise pe lista scurta de comisia de evaluare a MCTI sunt Arthur D.Little GmbH, Bearing Point, Ernst & Young + CA IB Corporate GmbH + NM Rothschild & Sons Ltd, ING, McKinsey & Company, Roland Berger Strategy Consultans si British Postal Consultance Services. ‘Companiile interesate vor putea sa achizitioneze, incepand de saptamana viitoare, caietele de sarcini si sa isi depuna ofertele in termen de o luna. Analizarea ofertelor depuse, negocierea si semnarea contractului se vor realiza in cel mai scurt timp, astfel incat in a doua parte a lunii mai sa avem un consultant pentru restructurarea Postei Romane’, a precizat ministrul comunicatiilor.

Acesta a mentionat ca in paralel va fi demarata si procedura de desemnare a unui consultant pentru privatizarea Postei, care va tine cont de planul de restructurare propus de consultantul desemnat. Pe lista scurta in procesul de privatizare au fost acceptate patru companii. Potrivit MCTI, 23 de scrisori de interes au fost depuse din partea firmelor si bancilor de investitii de reputatie internationala interesate sa ofere consultanta in procesele de restructurare si privatizare ale Companiei Nationale Posta Romana. Dan Mihai Toader, presedinte director general la Posta Romana, a declarat pentru ROMPRES ca indiferent de rezultatul acestor demersuri privind restructurarea si privatizarea companiei, a fost deja declansata ‘o schimbare la fata a acestei companii, care are ca rezultat final confortul clientilor si cresterea calitatii serviciilor oferite de Posta Romana’.

Restructurarea va fi un proces complex si va urmari reconfigurarea pe criterii de eficienta a Companiei Nationale Posta Romana, astfel incat sa putem crea o companie care va oferi servicii de posta si curierat la standarde europene, a mai spus Dan Mihai Toader. Anul trecut, presedintele CNPR propunea un program de restructurare pentru Posta Romana care prevedea externalizarea activitatilor, in urma careia societatea ar fi putut castiga, pe de o parte, aproape 20 de milioane de euro, in 2006, iar, pe de alta parte, ar fi reusit cresterea calitatii serviciilor pe care Posta Romana le ofera clientilor finali. Entitatile nou create aveau ca scop desfasurarea unor activitati care nu erau generatoare de venituri in cadrul companiei si anume servicii de curatenie curenta a spatiilor, transport valori si procesare de numerar, tiparire digitala, marketing direct si IT&C si care nu vor face concurenta Postei. Din cauza intarzierii desemnarii unui consultant, acest plan de restructurare nu a fost pus deocamdata in aplicare, a spus Toader. Posta Romana este operatorul national in domeniul serviciilor postale, aflat in proprietatea statului roman, cu cea mai extinsa retea de oficii postale la nivel national, peste 7.100, din care 1.100 sunt informatizate, iar aproape 550 dintre acestea sunt incluse in VPN -Virtual Private Network oferind servicii in timp real.

Anul trecut, Posta Romana a obtinut un profit brut de 14 milioane de euro, pe fondul unor venituri totale de 7.500 miliarde lei. Serviciile postale sunt prestate in prezent de peste 34.000 de angajati.

BizWords

Have something to add? Share it in the comments.

Your email address will not be published. Required fields are marked *