Producatorii de carne incearca sa convinga autoritatile centrale sa anuleze facilitatile acordate la importul de materii prime din zonele defavorizate. Potrivit Asociatiei Romane a Carnii (ARC), din cauza concurentei neloiale practicata de agentii economici din aceste zone atat crescatorii de animale, cat si procesatorii vor fi nevoiti in scurt timp sa-si inchida portile.
Importuri masive de carne
Un argument in favoarea producatorilor este adus de Ilie Van, presedintele UNIEPA, care sustine ca, "in conditiile in care preturile la import au scazut de la 773 la 559 dolari/tona in aprilie, din ianuarie si pana acum, importurile de carne de pasare s-au dublat fata de anul trecut, ajungand la 25.000 tone. Prin urmare, noi vom sacrifica toate animalele si vom inchide unitatile". Si la porcine situatia este asemanatoare, spun reprezentantii ARC, potrivit carora, de la inceputul anului, Romania a importat prin zonele defavorizate peste 30.000 tone de carne de porc.
Nici nu intra in calcul un monopol
Desi a anuntat ca va analiza efectele produse de facilitatile acordate producatorilor din zonele defavorizate, Adrian Nastase a precizat ca anularea acestora va crea cadrul propice instituirii unui monopol a trei asociatii, care ar controla in totalitate preturile. In replica, Sorin Minea, vicepresedinte ARC, sustine ca "preturile la carne au fost majorate de importatori. Zonele defavorizate au ridicat pretul carnii, in nici un caz nu l-au coborat. Mai mult, au creat un monopol a doua-trei firme care practica preturi de dumping, ocupand un sector important pe piata".
Vinovat ar fi Mihai David
Vicepresedintele ARC a mai precizat ca ipoteza monopolului a fost lansata de Mihai David, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii, care nu are nici un interes sa se desfiinteze zonele defavorizate. "Bineinteles ca vestitul Mihai David, cel cu limbajul elevat de sub Podul Grant, a aparut cu ideea monopolului. El se mandreste cu zonele lui defavorizate, dar nu se gandeste ca, daca facilitatile nu vor fi eliminate, noi vom concedia peste 100.000 de oameni", a conchis Minea.
Have something to add? Share it in the comments.